Bijpassende verhalen:
Jacqueline Leuring, Jacqueline Leuring [1] Stormachtig, kolkend, bruisend. Zand tussen je tanden, zout op je bril.
Voortgestuwd door een...
Ineke Haaijer Duin, Piet Duin [1] Arme kinderen kregen de klompen via de Vincentiusvereniging.
Jacqueline Leuring, Jacqueline Leuring Woelige baren en ijzige velden…
Jeanne Castricum, Jeanne Castricum De kermis dat is een echte happening, veel jongelui trekken naar het dorp.
IngKey, Petra [1] Petra en haar man wonen alweer 9 jaar in de Van Coevenhovenstraat. Wonen in een winkelstraat in...
Tineke de Ruyter, Tineke de Ruyter De zondag was de rustdag voor mijn ouders. Maar na de mis en het middagslaapje gingen we ook nog...
|
|
Thuis onder de toren van de LauAan het woord: Mia de Wit | Hart van Heemskerk, Maerelaan | 1680 - 2005 Ik ben Mia de Wit, oudste dochter van Piet de Wit. Ik stam uit het geslacht van Odolfus Anthonius de Wit.
De vroegste die we terug kunnen vinden is Jan de Wit, geboren omstreeks 1680, overleden in 1711 te Velsen.
In 1751 komt de familie De Wit vanuit Velsen naar Heemskerk. Vanaf die tijd woont de familie De Wit in Heemskerk.
Mijn betovergrootvader, óók O.A. de Wit, heeft door erfenis in 1868 een stukje land gekregen in Heemskerk, dat later bekend wordt als ‘Het Weitje van de Wit’. Dit weitje ligt tussen de Laurentiuskerk en de toenmalige Heksloot. ( Let op: dus niet ‘Neksloot’).
Mijn overgrootvader, óók O.A. de Wit, koopt in 1871 een huis met schuren en erf op Maerelaan 16, bekend als ‘De Knip’. Dit ligt naast de Laurentiuskerk. Hij kan dit betalen doordat hij bij een loterij drie koeien wint, die hij weer verkoopt. Mijn opa, óók O.A. de Wit, woont eerst op Oosterstreng 9. Hij erft het huis aan de Knip in 1926. Hij heeft er negen jaar gewoond en is daarna naar Oosterstreng 10 verhuisd. In 1945 is het huisje aan ‘De Knip’ afgebrand.
Ik ben geboren in de Staringstraat, 50 meter van de vroegere ‘Knip’ vandaan. Ik heb in Zaandam en in Uitgeest gewoond, maar daar voel ik mij ontheemd. In de verte zie ik de torentjes van Heemskerk en mijn hart springt op als ik in de buurt kom, terug naar mijn roots! Na diverse verhuizingen ben ik weer terug op de plaats waar mijn wortels liggen. In de Van Lennepstraat, recht tegenover de Staringstraat, met zicht op de Laurentiuskerk. Ik heb het gevoel dat het kringetje rond is, nu ik weer een plekje heb onder de toren van de Lau…
Verhaal verteld op: 24-08-2005    
Reacties op dit verhaal:
Bertus Zonneveld|16-09-2005
Re: Thuis onder de toren van de Lau
De Knip...?? Ik heb dit nooit geweten, ik weet niet beter of De Knip was het openlucht zwembad op het einde van de Maerelaan, als je op het bruggetje over de neksloot voor de boerderij van de Fam. Seignette stond, was het links van de boerderij, het was een verbreding in de Neksloot. Of is het vernoemd naar het openlucht zwembad ? En ik ken ook een Jan de Wit, die had een boerderij naast de Laurentiuskerk waar voorheen buurthuis de Zandkraai stond. Frans. Seignette en Jan.de.Wit zijn beide in '63-'64 verhuist naar Oude Nieuwdorp
Reageer via ´Wie weet...´
groeten, Mia|17-09-2005
Re: Thuis onder de toren van de Lau
Hallo Bertus Zonneveld,
Wat leuk dat je reageert op mijn verhaal! Wat betreft de knip heb je volgens mij gelijk als je het hebt over dat 'zwembad' dat óók zo heette. Maar het stuk Maerelaan naar dat zwembad toe werd volgens mij gemakshalve helemaal de knip genoemd. Eigenlijk is de werkelijke knip dát gedeelte waar de vroegere heksloot ónder de Maerelaan doorliep naar de andere kant van de weg. Dat was ongeveer ter hoogte van waar nu het benzinestation van C1000 staat....
En de Jan de Wit uit de boerderij naast de Lau is geen familie van mij
Reageer via ´Wie weet...´
Simon de Wit|18-09-2005
Re: Thuis onder de toren van de Lau
Beste Mia.
De naam 'De Knip' is ontstaan in de volksmond. Want oorspronkelijk heette dit stuk weg gewoon Maerelaan. Echter omdat er halverwege een 'duiker' onder de weg doorliep, werd het De Knip genoemd. De Knip is dus een andere benaming voor deze duiker.
Overigens is de naam Maerelaan afkomstig (citaat) "Maerelaan: Mare betekend waterloop. Op een kaart uit 1965 komt de naam Maer enige malen voor. Het woord Maer of Maere kan ook een afleiding zijn van Moer of moor(=veen) De Maerelaan liep vroeger namelijk van de kerk naar een moerassig gebied in het Noorderveld".
Denk hierbij ook eens aan plan De Maere. Deze wijk staat per slot van rekening in de polder, in het oude stroomgebied van de Oer-ij. Dat verklaard ook waarom het Noorderveld een moerassig gebied was.
Vriendelijke groeten Simon de Wit.
Reageer via ´Wie weet...´
Ellie|19-09-2005
Re: Thuis onder de toren van de Lau
Hoi Jetty en Mia,
Wat ontzettend leuk om jullie stukje te lezen. Uiteraard heb ik ook van alle andere verhalen genoten. Mijn "roots" liggen niet in Heemskerk, alhoewel ik hier inmiddels ook alweer aardig wat jaartjes woon, maar in Hoek van Holland. Het leuke van al deze verhalen is echter, dat er bij mij nu allerlei gebeurtenissen naar boven komen, die in mijn geboortedorp hebben plaatsgevonden. Misschien moeten ze daar ook maar eens zo'n leuke site gaan maken.
Hartelijke groeten,
Reageer via ´Wie weet...´
Jetty Groeneveld|20-09-2005
Re: Thuis onder de toren van de Lau
Hallo Simon,
Wat een interessante aanvulling op het verhaal van Mia. Bedankt!
Reageer via ´Wie weet...´
("meester") Ton van der Helm|29-09-2005
Re: Thuis onder de toren van de Lau
Beste Mia,
Leuk dat je een stukje geschreven hebt!
Ik kan me jou nog goed herinneren. Toevallig woonde ik toen in de van Lennepstraat (nr 14)
Reageer via ´Wie weet...´
Mia|05-10-2005
Re: Thuis onder de toren van de Lau
Meneer van der Helm!
Wat leuk dat u heeft gerageerd op mijn stukje! Ik kan me inderdaad nog goed herinneren dat u in de van Lennepstraat woonde in de tijd dat ik bij u in de vierde klas zat van de Jozefschool aan de A.Verherentstraat. Het is toch zeker z'on 37- 38 jaar geleden! Inmiddels ben ik via vele wegen ook werkzaam in het basisonderwijs, prachtig leuk werk hé! groetjes Mia.
Reageer via ´Wie weet...´
HENK BEENTJES (henk van bank van tante Ma)|20-11-2005
Re: Thuis onder de toren van de Lau
Ik heb mijn eerste zwemles (in een gebreide zwembroek) nog gehad in De Knip. Voor mij tot op de dag van vandaag nog steeds een herinnering om verlegen van te worden. Immers, als die zwembroek van mij nat werd, rekte hij helemaal uit en liep ik dus voor aap. Althans: voor mijn gevoel, want iedereen had in die tijd gebreide zwembroeken.
Voor mij is De Knip daarom nog steeds het zwembad aan het einde van de Maerelaan.
Reageer via ´Wie weet...´
Jetty|04-12-2005
Re: Thuis onder de toren van de Lau
Hallo Simon, Wat leuk, die foto van de Maerelaan met de Kerkbeek en de Knip. Dit past echt goed bij het verhaal. Ook leuk met al die familienamen erbij. Ze klinken echt"Heemskerks". Bedankt!
Reageer via ´Wie weet...´
Cor Denneman|17-11-2009
Re: Thuis onder de toren van de Lau
Als geboren en getogen Heemskerker wil ik ook graag even een verhaal kwijt. Ja de Laurentius met daar op de voorgrond de Jozefschool en de Mariaschool. Daar liggen de herinneringen van mijn jeugd, mooie herinneringen en minder mooien herinneringen maar dat behoort bij het leven.
Het zal 1954/1955 zijn geweest en ik mocht naar de kleuterschool, naar de nonnen en de school toendertijd gelegen aan de kerklaan. Ik kwam bij zuster Martena in de klas en heb daar een fijne tijd gehad. Het was voor mij een schat van een non.
Vervolgens naar de grote school. De Jozefschool die als katholieke school die natuurlijk onder invloed stond van de geestelijke aan de overkant. Het ging toen zo en het was zo. Ja zo kwam ik bij juf Oosterum terecht en was het gebeurd met de kleutertijd. Het zit me nog diep in het geheugen dat er voor het eerst inkt in de inktpotjes kwam. De potjes zaten ingebouwd in de schoolbank en konden afgesloten worden met een schuifdekseltje. Natuurlijk was je nieuwsgierig en wilde je het potje verkennen wat overigens niet mocht zonder toestemming. Nou ik heb het geweten want ik wilde die inkt wel eens zien en voelen. Stopte mijn vinger in dat potje en mijn vinger zag helemaal blaauw. Dat zag de juf ook en ik moest voor straf op de bank staan zodat de hele klas kon zien hoe het niet moest. Ik voelde me ontzettend klein en geraakt maar ja de juf had gelijk en je had niets te zeggen. Ook niet bij meester Kerklaan, Jansen of
van der Belt Thijsman Driehuis en verder. Oh ja, meester scholten daar kon ik het wel mee vinden.
En dan de kapelaan Pater en Pastoor van de overkant. Kapelaan van der Steen dat was een fijne man. Heb hem nooit boos gezien en hij kon het goed met de jeugd vinden. Als je hem op de kermis tegen kwam kreeg je vrijkaartjes voor de zweef spin of draaimolen. Ook was hij er voor de misdienaars en het misdienaars reisje, Pater Holink en Pastoor van Stijn waren zo anders en daar was je in je hart bang voor.
Ben uiteraard ook misdienaar geweest want dat ging zo in een katholiek gezin en het hoorde erbij. Woonde toen aan de Maerelaan tegenover de pastorie tuin en als er een misdienaar tekort was stond van der Steen of koster Koning achter het hek te gebaren dat ik moest komen om te dienen. Heb ook nog een tijdje bij de zusters gediend en dat was een hele eer en na de mis kreeg je daar een ontbijt. Nou niet verkeert want wat je daar kreeg kreeg je thuis niet. Met Sinterklaas waren er zelfs kado's en dat zijn dingen die je bij blijven.
Op het moment ben ik woonachtig in Alkmaar en ben inmiddels zestig jaar. Heb er alles voor over om weer terug te gaan naar mijn roots......Mijn Heemskerk.
Reageer via ´Wie weet...´
| ga naar boven 
|