eenklaviersorgel in de ned-hervormde kerk

Een belangrijke activiteit van de Historische Kring Heemskerk is de medewerking aan de landelijke Open Monumentendag die sinds 1986 wordt georganiseerd. Historische objecten worden opengesteld voor het brede publiek sinds door de nieuwe Monumentenwet 1988 de Nederlandse monumentenzorg vergaand werd gedecentraliseerd. Taken van de Rijksoverheid werden overgeheveld naar gemeenten waar voor die zorg draagvlak werd gezocht onder de bevolking.

De landelijke Stichting Open Monumentendag werd opgericht die jaarlijks een thema bedacht voor het weekend en waarin lokale comités een programma organiseerden waarin monumenten onder de aandacht van bevolking en toeristen zouden worden gebracht. Dat deze werkwijze is aangeslagen blijkt uit de circa 330 lokale comités en de 18.000 vrijwilligers die zich jaarlijks inzetten om circa 1 miljoen bezoekers in staat te stellen onze monumenten te bezoeken.

Maerten van Heemskerck-zelfportret

De werkgroep Heemskerk kan jaarlijks een beroep doen op de eigenaren van vele monumenten om mee te werken aan het jaarlijkse evenement. Zij heeft zitting in het Regionaal Comité Open Monumentendag wat bestaat uit vertegenwoordigers uit Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Castricum, Heiloo en Bergen. Het comité verzorgt een uitgebreide brochure met een overzicht van alle deelnemende en opengestelde monumenten in deze regio. Voor Heemskerk waren in 2018 een tiental objecten te bezichtigen waaronder bijvoorbeeld Chateau Marquette waar alleen op die dagen rondleidingen worden gegeven. Andere Heemskerkse monumenten zijn bijvoorbeeld het Huldtoneel, de Dorpskerk, Fort Veldhuis en de kwekerswoning aan de Kleine Houtweg. Omdat deze allemaal elders in deze website aan de orde komen, zijn bij dit artikel enkele foto’s gevoegd van interessante objecten, welke een relatie hebben met de Heemskerkse monumenten en afgestemd op het thema van 2018.

In 2019 is de Open Monumentendag gepland in het weekend van 14 en 15 september. Het thema voor 2019 is “Plekken van Plezier”. Dit thema sluit aan bij het Europese thema Arts and Entertainment en is uitgewerkt in 5 subthema’s, te weten:  Podiumkunsten, Museale kunsten, Sport en spel, Horeca en Recreatie. Tegelijkertijd worden in het buurthuis d’Evelaer de Bloemendagen gehouden. In dit buurthuis is een oude veilingklok te bewonderen die indertijd van belang was voor de Heemskerkse tuinders.

Mail naar HKH

U bent altijd welkom om ons een mail te sturen

Niet leesbaar? Verander code captcha txt

Typ uw zoekterm en klik 'Enter' om te zoeken