Zoekresultaat:    Bruijn, de, Hermien   (in veld: Auteur(s))

1. Artikelnummer: 2004115256
Titel                  : Vondsten bij kasteel Rietwijk
Auteur(s)         : Weber, Erik; Bruijn, de, Hermien   --   Rubriek(en) : Archeologie; Gebouwen en monumenten
In een viertal artikelen worden belangrijke vondsten beschreven welke zijn gevonden bij de archeologische opgravingen langs de Jan van Kuikweg. Het is moeilijk vast te stellen of de voorwerpen ook werkelijk uit het kasteel afkomstig zijn of dat de boerengezinnen in de omgeving ze in de gracht hebben gegooid. Kasteel Rietwijk is het onbekendste kasteel die Heemskerk rijk was.
De vondsten betreffen een microliet, een majolicaschotel met putter, een schotel met slibversiering en een blaker en olielampje.

2. Artikelnummer: 2004115760
Titel                  : Vondsten in en om de dorpskerk
Auteur(s)         : Bruijn, de, Hermien; Hulst, Michel   --   Rubriek(en) : Archeologie; Gebouwen en monumenten
Het archeologische onderzoek richt zich op de omgeving van de dorpskerk. Er is een bijzondere grafkelder aangetroffen met handkruisen als beschildering. Een andere vondst is gebrandschilderd raam met verwijzing naar heraldische wapens. Ramen met zulke wapens werden meestal geschonken door adellijke families of rijke steden of Gilden.

3. Artikelnummer: 2004116165
Titel                  : Vondsten onder fietsenhandel Van Tunen
Auteur(s)         : Weber, Erik; Hulst, Michel; Bruijn, de, Hermien   --   Rubriek(en) : Archeologie; Gebouwen en monumenten
Bij de sloop van de oude fietsenwinkel van Van Tunen aan de Deutzstraat komen enkele bijzondere vondsten naar boven. Tijdens het archeologische onderzoek dat plaatsvond in 1968 kwamen fundamenten tevoorschijn uit ca. 1400. Daartussen lagen bijvoorbeeld gebrandschilderd glas van de Jansheeren, een nachtspiegel, fragmenten van drinkglazen en een vijzel met deksel.

4. Artikelnummer: 2004116670
Titel                  : Vondsten onder bakker Schuijt
Auteur(s)         : Bruijn, de, Hermien   --   Rubriek(en) : Archeologie; Gebouwen en monumenten
Een viertal vondsten die gedaan werden na de sloop van de oude bakkerij aan de Deutzstraat worden hier uitgebreid beschreven.
Het gaat hier om een benen rammelaar of rinkelbel, een majolica schotel, een delftsblauwe schotel en een fragment van een schouwwang.

5. Artikelnummer: 2004117178
Titel                  : Vondsten onder café Dam
Auteur(s)         : Weber, Erik; Hulst, Michel; Bruijn, de, Hermien; Gulik, van, Roel   --   Rubriek(en) : Archeologie; Gebouwen en monumenten
Onder de vloer van de het oude café blijkt een schat aan archeologische waarde te liggen. Overdekt konden de archeologen hun werk doen. De meest bijzondere vondst is wel het rode aardewerk dat in de afvalkuil werd gevonden. Evenals stukjes glas met de tekst 'Der Prins 1696' Maar ook een mesheft bekroning en een haardsteen worden uitgebreid beschreven.

6. Artikelnummer: 2004117983
Titel                  : Overige vondsten in Heemskerk
In het laatste artikel uit het archeologisch onderzoek worden de overige vondsten beschreven. In beeld komen 'De boeksluiting van de Kerklaan', uit vermoedelijk de 18de eeuw. Glaskralen uit het Heemskerkduin, vermoedelijk meegekomen met de mestafval uit de grote stad. Een Nederrijnse schotel aan de Knip, nabij de boerderij Maarhofstede. Nederrijns keramiek werd gemaakt in de driehoek Kleef-Krefeld-Tegelen en is van na 1675. Als laatste wordt de aslade van Heemshof beschreven. Lange tijd heeft het voorwerp archeologen voor een raadsel gesteld omdat zij niet wisten was het was.

7. Artikelnummer: 2011041922
Titel                  : Abram en David op het Hoge Werfie. Deel 2: Bijbelse voorstelling op een drinkkruik
Auteur(s)         : Bruijn, de, Hermien   --   Rubriek(en) : Archeologie; Kerken en religie; Kunst en cultuur
Onder de titel Abram en David op het Hoge werfje' schrijven drie mensen een artikel over vondsten in het centrum van Heemskerk. Go Stavenuiter gaf in het eerste deel informatie over de bult in het land waar de scherven gevonden werden. In deel 2 beschrijft Hermien de Bruijn de scherven, hun herkomst en betekenis. In het derde deel zal Roel van Gulik tenslotte vertellen over wat er nog meer op en bij het Hoge werfie gevonden is. (zie ook artikelnummer 2012041416)