Zoekresultaat:    Gulik, van, Roel   (in veld: Auteur(s))

1. Artikelnummer: 2004113739
Titel                  : Heemskerk: een uniek archeologisch dorp
Auteur(s)         : Hulst, Michel; Gulik, van, Roel   --   Rubriek(en) : Archeologie
Aan de hand van diverse voorbeelden wordt een kijkje gegeven in het archeologische verleden van Heemskerk. Er valt veel te lezen in historische archieven, maar de meest waardevolle archeologie is toch wel in de bodem van Heemskerk te vinden. Er zijn bewonerssporen aangetroffen rond de Nederlands Hervormde Kerk van 500 voor Christus.

2. Artikelnummer: 2004114040
Titel                  : Vindplaatsen van de beschreven voorwerpen
Plattegrond van Heemskerk met de vindplaatsen van de gevonden voorwerpen die bij archeologisch opgravingen aan het licht kwamen.

3. Artikelnummer: 2004114145
Titel                  : Vondsten in de Broekpolder en Zuidbroek
Auteur(s)         : Gulik, van, Roel   --   Rubriek(en) : Archeologie
Een uitgebreid archeologisch onderzoek werd uitgevoerd nadat bekend werd dat in de Broekpolder een Vinexwijk van ca. 3500 woningen gebouwd zou gaan worden. Bij het archeologisch onderzoek werd onder andere een offerplaats gevonden en aan de Jan Ligthartstraat diverse ploegsporen. In een viertal artikelen worden de opgravingen en vondsten beschreven.

4. Artikelnummer: 2004117178
Titel                  : Vondsten onder café Dam
Auteur(s)         : Weber, Erik; Hulst, Michel; Bruijn, de, Hermien; Gulik, van, Roel   --   Rubriek(en) : Archeologie; Gebouwen en monumenten
Onder de vloer van de het oude café blijkt een schat aan archeologische waarde te liggen. Overdekt konden de archeologen hun werk doen. De meest bijzondere vondst is wel het rode aardewerk dat in de afvalkuil werd gevonden. Evenals stukjes glas met de tekst 'Der Prins 1696' Maar ook een mesheft bekroning en een haardsteen worden uitgebreid beschreven.

5. Artikelnummer: 2004117983
Titel                  : Overige vondsten in Heemskerk
In het laatste artikel uit het archeologisch onderzoek worden de overige vondsten beschreven. In beeld komen 'De boeksluiting van de Kerklaan', uit vermoedelijk de 18de eeuw. Glaskralen uit het Heemskerkduin, vermoedelijk meegekomen met de mestafval uit de grote stad. Een Nederrijnse schotel aan de Knip, nabij de boerderij Maarhofstede. Nederrijns keramiek werd gemaakt in de driehoek Kleef-Krefeld-Tegelen en is van na 1675. Als laatste wordt de aslade van Heemshof beschreven. Lange tijd heeft het voorwerp archeologen voor een raadsel gesteld omdat zij niet wisten was het was.

6. Artikelnummer: 2012041416
Titel                  : Abram en David op het Hoge Werfie. Deel 3: Steengoed kruiken en munten
Auteur(s)         : Gulik, van, Roel   --   Rubriek(en) : Archeologie
In dit derde artikel over het Hoge Werfje komen enkele vondsten aan bod die door Harrie van der Meij en anderen zijn gevonden op het Hoge Werfje. Het gaat om 'steengoed' en munten.

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 7 november 2018