Zoekresultaat:    Janssens, Pierre   (in veld: Auteur(s))

1. Artikelnummer: 1989112324
Titel                  : Spouwertjes
Auteur(s)         : Janssens, Pierre   --   Rubriek(en) : Noord-Holland; Tradities en gebruiken
Over de traditonele anijsbroodjes die in 1898 door de van oorsprong West-Friese bakker Beemsterboer in Heemskerk werden geďntroduceerd en tegenwoordig in de kermisperiode weer verkrijgbaar zijn.

2. Artikelnummer: 1990042222
Titel                  : Wie was N.C. de Jong
Auteur(s)         : Janssens, Pierre   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Kunst en cultuur
Over leven en werken van deze Heemskerkse (kunst-)schilder en musicus (1908-1940)

3. Artikelnummer: 1991042932
Titel                  : Over waagmeesters en slagers
Auteur(s)         : Janssens, Pierre   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Bedrijf en onderneming
De geschiedenis van de slagersfamilies in Heemskerk en de functie van waagmeester.

4. Artikelnummer: 1995041728
Titel                  : Kermis en volksfeest in Heemskerk
Auteur(s)         : Janssens, Pierre   --   Rubriek(en) : Bestuur, openbare zaken; Plaats Heemskerk; Tradities en gebruiken
In oorsprong was de kermis een kerkelijk feest dat men in de lange geschiedenis verschillende keren heeft geprobeerd terug te dringen en zelfs af te schaffen. Daar kwam dan het volksfeest voor in de plaats terug. Tegenwoordig is er een mix van activiteiten die met beide namen worden aangeduid.

5. Artikelnummer: 1996040107
Titel                  : Het Bokkevrouwtje
Auteur(s)         : Janssens, Pierre; Vries Ezn, de, A.J.   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie
Over Greetje Kaspers, bijgenaamd 'het Bokkevrouwtje' of het `Bokkewijfie'. Wie was deze vrouw ? Waar kwam zij vandaan ? Zij woonde met een hele menagerie aan beesten, zoals geiten, bokken en twee hondjes, katten en konijnen in een huisje aan de Jan van Kuikweg.

6. Artikelnummer: 2018040306
Titel                  : Schoenmaker Minnebo
Auteur(s)         : Janssens, Pierre   --   Rubriek(en) : Bedrijf en onderneming
De uit België afkomstige familie Minnebo belandt via Sloten in Heemskerk. Hoewel het gezin vele kinderen rijk was, hielp er altijd maar een in de schoenmakerij. Antoon. Hij zou later ook de zaak overnemen. Met geld gewonnen in de loterij kon hij een poetsmachine aanschaffen en een deel van de verbouwing van het pand aan de Kerklaan financieren. Het pandje aan de Kerklaan werd al snel veel te klein en daarom verhuisde de winkel naar een nieuw onderkomen aan de Van Coevenhovenstraat dat door burgemeester Nielen op 20 oktober 1960 op feestelijke wijze werd geopend.

7. Artikelnummer: 2019042930
Titel                  : Trijntje Schoehuijs
Over Trijntje Schoehuijs die vanaf 1922 meer dan veertig jaar een eigen ruidenierswinkeltje dreef aan de Hoogdorperweg nr. 12, thans Tolweg.

8. Artikelnummer: 2019110305
Titel                  : Sintre Sintre Maarten ...
Auteur(s)         : Janssens, Pierre   --   Rubriek(en) : Tradities en gebruiken
Sint Maarten is een folkloristische viering, die elk jaar plaats vindt op 11 november met kinderen die zingend langs de huizen gaan en snoepgoed ophalen.
Folkloristisch, want het kinderfeest is in de plaats gekomen van een oud-Germaans herfstfeest, waarbij er offers werden geschonken aan de god Wodan als dank voor de oogst.
Op de lege akkers werden grote (offer)vuren ontstoken, die bovendien de boze geesten zouden weren.
Een volksfeest voor de boeren dus.
In de middeleeuwen heeft de katholieke kerk deze ‘heidense’ viering (met nog vele andere heidense gebruiken) een christelijk randje gegeven.

9. Artikelnummer: 2019111417
Titel                  : Piet Duin in de groentehandel
Auteur(s)         : Janssens, Pierre; Veken, Margriet   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie
Het levensverhaal van een bekende Heemskerkse groenteman