Zoekresultaat:    Tunen, van, Jan   (in veld: Auteur(s))

1. Artikelnummer: 2017043234
Titel                  : 'Juda Landau'
Auteur(s)         : Tunen, van, Jan   --   Rubriek(en) : Genealogie, families; Oorlog en vrede
Juda Lajbus Landau werd geboren op 24 september 1918 in Turek bij Lubranice, dat nu Polen is (vroeger in de buurt van het Duitse Pommeren). Hij overleed in IsraŽl op 1 november 1989. Zijn vader was voorzanger in Amsterdam. In de jaren dat Juda bij de Kibboets Beverwijk verbleef op de Gildenlaan 1 in Velsen-Noord, gaf hij Hebreeuwse les aan de kibboetsgroep (mogelijk van 1939 tot ca. 1942/43). Hij werkte in die tijd bij de familie Van Tunen. Daarna ging Juda naar kibboets Laag-Keppel. Daar woonde hij een paar maanden tot hij in augustus 1943 naar Auschwitz werd vervoerd en van daaruit in juni 1944 naar Getto Warschau. Hij werd op 2 mei 1945 bevrijd in Bad Teilz. Via Duitsland is Juda in Parijs aangekomen en zocht hij weer contact met de familie Van Tunen. Eind 1945 is hij drie weken bij hen op verlof geweest. Hij trouwde met Chawa Grner. Na hun vertrek naar Palestina hebben ze eerst gewoond in de kibboets Lohamei Haghetaot en zijn later zelfstandig gaan wonen. Toen vader Nicolaas van Tunen zijn einde voelde naderen, wilde hij heel graag Juda nog een keer zien. Op dat moment was Juda net uit de kibboets verhuisd en had geen cent. In de kibboets was alles gemeenschappelijk bezit geweest. De familie van Tunen heeft toen alles bij elkaar geschraapt om de overtocht van Juda mogelijk te maken. Juda was als een zoon. Hij heeft tot zijn dood contact gehouden met de familie.

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 1 maart 2022