Zoekresultaat:    1991   (in veld: Verschijningsjaar)

1. Artikelnummer: 1991040101
Titel                  : Een kring in ontwikkeling
Auteur(s)         : Hin, H.G.   --   Rubriek(en) : Verenigingszaken HKH
De voorzitter memoreert de belangstelling in 1991 voor de Heemskerkse monumenten en de ontwikkeling van de vereniging in het afgelopen halfjaar.

2. Artikelnummer: 1991040206
Titel                  : De familie Scheerman: een tuindersgeslacht
Auteur(s)         : Timmer-Scheerman, W.A.M.   --   Rubriek(en) : Genealogie, families
Wel en wee en stamboom van de tuindersfamilie Scheerman, te beginnen bij Hendrik Scheerman (17..-1803)

3. Artikelnummer: 1991040710
Titel                  : Boerderij Welgelegen
Auteur(s)         : Veken-Hoogewerf, Margriet;Hoogewerf, Marjo   --   Rubriek(en) : Gebouwen en monumenten; Agrarisch leven
Over de 'Noordhollandse stolpboerderij' op de hoek van de Hoflaan en de Tolweg, gebouwd in 1875 en vanouds bewoond door de familie Hoogewerf.

4. Artikelnummer: 1991041112
Titel                  : Een hoop roest tot leven gebracht
Auteur(s)         : Voort, ter, H.   --   Rubriek(en) : Plaats Heemskerk
Over de restauratie en wederopbouw van het ca 350-400 jaar oude torenuurwerk uit Kasteel Assumburg.

5. Artikelnummer: 1991041314
Titel                  : An en Han, een tuindersechtpaar
Auteur(s)         : Kat, M.   --   Rubriek(en) : Oorlog en vrede
Herinneringen van de schrijfster aan de bezoeken in oorlogstijd aan de familie Numan.

6. Artikelnummer: 1991041518
Titel                  : Een verdedigingslinie uit de Franse Tijd
Auteur(s)         : Diemeer Azn, Piet   --   Rubriek(en) : Gebouwen en monumenten; Oorlog en vrede
Over de oorspronkelijk 26 lunetten, ook wel batterijen genoemd, ontworpen door Luitenant-Kolonel Krayenhof in de 'Linie van Beverwijk', gebouwd rond 1800 als aanvullende verdedigingswerken op hogere gronden waar geen inundatie mogelijk was.

7. Artikelnummer: 1991041924
Titel                  : Klooster St. Maria in Heemskerk
Auteur(s)         : Anoniem (moeder-overste Marina?)   --   Rubriek(en) : Kerken en religie; Onderwijs en scholen; Plaats Heemskerk
Beschrijving van de geschiedenis van dit Franciscanessenklooster, de daarachter gelegen 'Burcht' en de daarmee sterk verbonden Mariaschool aan de Ant. Verherentstraat.

8. Artikelnummer: 1991042528
Titel                  : Paul Visser, drogist en begrafenisondernemer
Auteur(s)         : Boer, de, Piet; Hoogewerf, Marjo   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie
Levensverhaal van de oprichter van de drogisterijketen Visser

9. Artikelnummer: 1991042932
Titel                  : Over waagmeesters en slagers
Auteur(s)         : Janssens, Pierre   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Bedrijf en onderneming
De geschiedenis van de slagersfamilies in Heemskerk en de functie van waagmeester.

10. Artikelnummer: 1991110101
Titel                  : Een kring publiceert
Auteur(s)         : Hin, H.G.   --   Rubriek(en) : Kerken en religie; Verenigingszaken HKH
Openingsartikel door de voorzitter van Heemskring 6 waarin o.a. aandacht voor de eerste boekuitgave van de HKH. Op 25 mei 1991 werd het boek "Honderd jaar Laurentius Heemskerk" aangeboden aan Bisschop Bomers van Haarlem. Het boek is op verzoek van het Kerkbestuur van de Laurentiusparochie geschreven en belicht en de geschiedenis uitvoerig beschreven.

11. Artikelnummer: 1991110206
Titel                  : Zijn alle Heemskerkers familie van elkaar?
Auteur(s)         : Zonneveld, R.J.J.   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Genealogie, families
In 1795, had Heemskerk 550 inwoners. Twee afstammelingen daarvan waren de beide opa's van de schrijver. Het betreft Siem Zonneveld (1884-1965) en Krijn Rijke (1893-1987). Ook zij waren er trots op echte Heemskerkers te zijn, want ook hun voorouders woonden al 100 jaar in het dorp. Hun afkomst wordt hier beschreven.

12. Artikelnummer: 1991110708
Titel                  : De legende van Oud Haerlem
Auteur(s)         : Vries Ezn, de, A.J.   --   Rubriek(en) : Gebouwen en monumenten; Vaderlandse geschiedenis
De legende zou zich hebben afgespeeld in het jaar 1274. Het slot werd belegerd en de bewoners gaven zich na enige tijd over. De slotvrouw nam haar bezittingen en haar man in een koffer mee naar buiten om zo ongedeerd het kasteel te kunnen verlaten.

13. Artikelnummer: 1991110916
Titel                  : Een monument van een schilder
Auteur(s)         : Zevenhuizen, E.J.A.   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Plaats Heemskerk; Vaderlandse geschiedenis
Leven en werken van Maerten van Heemskerck, die de naam aannam van ons dorp. Aandacht voor zijn schilderwerken, bekend over de hele wereld en voor de obelisk ter nagedachtenis aan diens vader.

14. Artikelnummer: 1991111720
Titel                  : Henk Kluft, bollenkweker
Auteur(s)         : Hoogewerf, Marjo; Boer, de, Piet   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie
Leven en werken van Henk Kluft (Heemskerk 1914) en verdere familie.

15. Artikelnummer: 1991112129
Titel                  : Duetz
Auteur(s)         : Gooijer, Piet   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Genealogie, families
Over de familie Deutz, later nog Deutz van Assendelft, de naamgevers van de Deutzstraat.. Zie de familiewapens aan het begin van de oprijlaan van Marquette.
Inclusief stamboom vanaf Johann Deutz (1581-1638)

16. Artikelnummer: 1991113032
Titel                  : Het boerderijtje op de hoek van de Tolweg
Auteur(s)         : Muijs-Wentink, W.   --   Rubriek(en) : Gebouwen en monumenten; Genealogie, families
Het boerderijtje was vanaf 1900 nieuw gebouwd en bewoond door de Hendrik Jan (Hein) Wentink met zijn familie.

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 11 november 2018