Zoekresultaat:    1993   (in veld: Verschijningsjaar)

1. Artikelnummer: 1993040101
Titel                  : Ter inleiding
Auteur(s)         : Redactie Heemskring   --   Rubriek(en) : Agrarisch leven; Verenigingszaken HKH
Voorbeschouwing van de inhoud van deze Heemskring met voornamelijk artikelen met een agrarisch karakter

2. Artikelnummer: 1993040209
Titel                  : Een backer uit Amsterdam?
Auteur(s)         : Crasbeek, van, F.W.H.   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Genealogie, families
Familie Mientjes wordt in dit verhaal uitgeplozen. Waar vandaan kwam de man en wat ging hij doen in Heemskerk. Een kijkje in de genealogie van de familie.

3. Artikelnummer: 1993041016
Titel                  : In en om boerderij Zuidendt
Auteur(s)         : Diemeer Azn, Piet   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Bedrijf en onderneming; Agrarisch leven; Huisvesting
Boerderij Zuidendt gelegen aan het eind van de Hondsbosseweg. Verscholen in het groen ligt een oude boerderij. Hoe was het voor de bewoners van de boerderij zo aan de duinrand? In het verhaal wordt dat allemaal verteld.

4. Artikelnummer: 1993041720
Titel                  : Het geheim van de Hoflaan
Auteur(s)         : Wiegmans, Frans   --   Rubriek(en) : Archeologie; Huisvesting
Archeologische onderzoek naar oude fundamenten langs de Hoflaan. Zij spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van Heemskerk. Heeft het te maken met het oude kasteel Oud Haerlem? Het moet in ieder geval gegaan hebben om een groot huis en het spreekt in ieder geval tot de verbeelding.

5. Artikelnummer: 1993042126
Titel                  : Een hervormde boerin uit Vlaardingen)
Auteur(s)         : Boer, de, Piet; Hoogewerf, Marjo   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie
Over het leven van Corrie van Pelt uit Vlaardingen die op 19-jarige leeftijd in 1934 verhuisde naar Heemskerk, trouwde met Tinus Wentink en woonde o.a. in het koetshuis van Kasteel Marquette en op de boerderij Heemshof aan de Oosterweg.

6. Artikelnummer: 1993042732
Titel                  : Bloembollenkwekers lustoord
Auteur(s)         : Zevenhuizen, E.J.A.   --   Rubriek(en) : Bedrijf en onderneming; Gebouwen en monumenten; Huisvesting
Het pand Gerrit van Assendelftstraat 23,'Bloemlust' geheten, werd in 1901 gebouwd
door de bloembollenkweker Pieter van der Ploeg. Onlangs werd het door de laatste eigenaar, de gemeente Heemskerk, gesloopt om plaatst te maken voor nieuwbouw. De naam Bloemlust is blijven voortbestaan in de nieuwbouw.

7. Artikelnummer: 1993110101
Titel                  : Ter inleiding
Auteur(s)         : Redactie Heemskring   --   Rubriek(en) : Bestuur, openbare zaken; Verenigingszaken HKH
Voorbeschouwing van dit nummer van de Heemskring.
`Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in de geschiedenis van hun eigen familie. Ook groeit bij velen de belangstelling voor de historie van de eigen woonplaats.' Met deze woorden opende H.G. Hin, voorzitter van de toen juist van start gegane Historische Kring Heemskerk, in april 1989 het eerste nummer van Heemskring.

8. Artikelnummer: 1993110208
Titel                  : De Ruijters van Heemskerk
Auteur(s)         : Gooijer, Piet; Zevenhuizen, E.J.A.   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Bedrijf en onderneming; Agrarisch leven; Genealogie, families
De familie De Ruijter behoord tot `echte' Heemskerkers. Zij wonen hier immers al generaties lang. Sinds het begin van de achttiende eeuw, wanneer de naam De Ruijter voor het eerst in Heemskerk opduikt, heeft de familie zich sterk vertakt. De familie breidde zich zo uit, dat de oude familiebanden vergeten raakten.

9. Artikelnummer: 1993110919
Titel                  : Van missiefilm tot 'Het wonder der liefde'
Auteur(s)         : Boer, de, P.A.   --   Rubriek(en) : Bedrijf en onderneming; Gebouwen en monumenten; Sport, recreatie en ontspanning
Veel Heemskerkers hebben in de jaren vijftig de bioscoop van de gebroeders Bertus en Engel Henneman bezocht. In het KSA-gebouw was het Marquette Theater gevestigd. Alhoewel de gebroeders Henneman de eersten waren die een bioscoopbedrijf begonnen in Heemskerk,
waren zij niet de eersten die zich met filmvertoningen bezig hielden. Voor de oorlog
waren er namelijk al regelmatig films te zien geweest in het gebouw van de Katholieke
Sociale Actie aan de Deutzstraat, kortweg de KSA genoemd.

10. Artikelnummer: 1993112026
Titel                  : Toneelvereniging `Vriendenkring' zestig jaar
Auteur(s)         : Hoogewerf, Marjo   --   Rubriek(en) : Kunst en cultuur; Verenigingen, gezelschappen
Het was in de zomer van 1932, toen enige vrienden het idee opperden een toneelclub op te richten. Er bestonden toen in Heemskerk reeds drie toneelverenigingen: 'Ons Genoegen', `Tavenu' en `De Lunetten'. Ons Genoegen was een club voor katholieke middenstanders,
Tavenu en De Lunetten waren gezelschappen voor niet-katholieken. Voor de katholieke
fabrieksarbeiders, waaruit de groep bestond, was het niet mogelijk zich aan te sluiten bij Ons Genoegen. Door ongenoegen kwamen de fabrieksarbeiders bij elkaar in de KSA en richtte daar 'De Vriendenkring' op.

11. Artikelnummer: 1993112732
Titel                  : Martin en Stien de Groot, vader en moeder van Assumburg
Auteur(s)         : Boer, de, P.A.   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Gebouwen en monumenten; Sport, recreatie en ontspanning
In 1933 opende jeugdherberg Assumburg haar poorten. Het was één der eerste, want in 1929 werd de Nederlandse Jeugdherbergcentrale (NJHC) opgericht, de overkoepelende organisatie voor Nederland. Jeugdherbergen waren bedoeld als plaats om te overnachten voor jongeren die met de rugzak rondtrokken. Zij zouden daar dezelfde situatie en sfeer moeten aantreffen als in een huisgezin.
Van 1958 tot 1982 waren vader Martin de Groot en zijn vrouw moeder Stien Mondria de beheerders van jeugdherberg Assumburg.

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 11 november 2018