Zoekresultaat:    1999   (in veld: Verschijningsjaar)

1. Artikelnummer: 1999040104
Titel                  : 150 jaar Communicatieweg
Auteur(s)         : Wijk, van, G.J.   --   Rubriek(en) : Bestuur, openbare zaken; Vervoer
Over aanleg van een weg naar Kennemerland die ontstond in de jaren 40 van de 19e eeuw op initiatief van een aantal ondernemende zakenlieden in Westzaan, om zo de Zaanstreek uit haar isolement te halen.
Tot 1931 bleef het rijverkeer tussen Kennemerland en Zaanstreek van de Communicatieweg gebruik maken. Door de aanleg van de Provincialeweg Hembrug-Limmen in dat jaar langs de spoorlijn nam de Communicatieweg sterk in betekenis af.

2. Artikelnummer: 1999040510
Titel                  : Een luxe leven: herinneringen van Stien Henneman
Auteur(s)         : Hoogewerf, Marjo   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Genealogie, families
Over leven, schoolgaan, en werken van het gezin van Jan Henneman (aannemer) in het begin van deze eeuw vanuit het huis 'Weltevreden' aan de Gerrit van Assendelftstraat.

3. Artikelnummer: 1999041120
Titel                  : De ene De Wildt is de andere niet
Auteur(s)         : Crasbeek, van, F.W.H.   --   Rubriek(en) : Genealogie, families
Genealogisch onderzoek naar de familie De Wilt (ook De Wildt) inclusief stamboom vanaf ca 1715

4. Artikelnummer: 1999042132
Titel                  : Heemskerk in 1539: een gedetailleerde beschrijving
Auteur(s)         : Stavenuiter, Go   --   Rubriek(en) : Bestuur, openbare zaken; Cartografie
Simon Meeuwsz kreeg in 1533 de opdracht Heemskerk op te meten in verband met het bepalen hoe hoog ieders bijdrage aan de onderhoudskosten van de Hondsbosse Zeewering te Petten zou moeten zijn en heeft zijn bevindingen vastgelegd in zijn 'morgenboek'.
Uit het boek wordt veel geleerd over veldnamen, de eigenaren en het gebruik van de Heemskerkse gronden.
Verder worden in dit artikel de uitkomsten van Meeuwsz metingen vergeleken met die van Cornelis Groenlandt, ca twee eeuwen later.

5. Artikelnummer: 1999113341
Titel                  : Leren en wonen aan de Marquettelaan
Auteur(s)         : Zevenhuizen, E.J.A.   --   Rubriek(en) : Huisvesting; Onderwijs en scholen
Het afgelopen voorjaar gebeurde er aan de Marquettelaan iets dat al vele jaren stond te gebeuren: het gebouw dat de afgelopen tachtig jaar achtereenvolgens bekend was als de School van meester Van Tuinen, als de Bachschool van meneer Veermans en als het oefenlokaal van Sint Caecilia, werd gesloopt.
Herinneringen aan het 'Protestantenschoolje' aan de Marquettelaan.

6. Artikelnummer: 1999114246
Titel                  : Burgemeester Hermanus Zaalberg
Auteur(s)         : Monden, Th.J.H.   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Bestuur, openbare zaken
Hermanus, zo traditioneel-protestants opgevoed, later als burgemeester van een zo overwegend katholiek dorp Heemskerk, heeft het moeilijk gehad. Hermanus heeft een goede opleiding gevolgd op het gebied van de nieuwe denkbeelden op staatkundig, economisch en sociaal 'gebied, maar hij had geen titel.

7. Artikelnummer: 1999114750
Titel                  : Uit de collecties van de HKH: van avegaar tot voorboor
Auteur(s)         : Bosma, P.   --   Rubriek(en) : Diversen
Naast veel land- en tuinbouwgereedschappen, bezit de Historische Kring Heemskerk ook voorwerpen uit huishoudens en uit verschillende ambachten. Een van de wat grotere verzamelingen bij de HKH wordt gevormd door het timmergereedschap. Heel veel van het handgereedschap zoals dat daarin vertegenwoordigd is, is tot aan de jaren vijftig in gebruik geweest.

8. Artikelnummer: 1999115161
Titel                  : Gouden bank in Heemskerk
Auteur(s)         : Diemeer Azn, Piet   --   Rubriek(en) : Huisvesting; Verenigingen, gezelschappen
Het kantoor van de Rabobank op het Nielenplein zoals dat er uitzag voor de laatste verbouwing. Het gebouw werd Rabobank na de fusie tussen de twee co÷peratieve banken in Heemskerk in 1974. Daarvoor was er de Raiffeisenbank in gevestigd.

9. Artikelnummer: 1999116264
Titel                  : Een Heemskerkse gaper?
Auteur(s)         : Boer, de, P.A.   --   Rubriek(en) : Plaats Heemskerk; Tradities en gebruiken
Tijdens de grootste tentoonstelling ooit gehouden over gapers in Elburg in 1997 stond tussen de meer dan zeventig koppen een gaper uit Heemskerk. Dat staat tenminste in de catalogus 'Kopstukken' die bij deze expositie verscheen. Niet alleen omdat de gaper uit Heemskerk zou komen maar ook omdat het fenomeen gapers interessante kanten heeft,heeft de schrijver geprobeerd te achterhalen of deze gaper werkelijk uit Heemskerk komt en welke winkelpui deze gaper gesierd heeft.

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 11 december 2018