Zoekresultaat:    2001   (in veld: Verschijningsjaar)

1. Artikelnummer: 2001040101
Titel                  : De vijfentwintigste!
Auteur(s)         : Redactie Heemskring   --   Rubriek(en) : Verenigingszaken HKH
Een terugblik op de afgelopen twaalf en een half jaar Historische Kring Heemskerk.

2. Artikelnummer: 2001040207
Titel                  : Het textiel van de Laurentius
Auteur(s)         : Roon, van, M.   --   Rubriek(en) : Kerken en religie
De meest verborgen en verrassende schatten van de Laurentiuskerk te Heemskerk zijn waarschijnlijk de priestergewaden. Op de zolders en in kasten liggen ze: de kazuifels en koorkappen die vroegere priesters hebben gedragen, de gewaden van hun assistenten en de attributen die bij de mis werden gebruikt. Ze zijn soms zwaar versleten, vooral op de buik waarlangs de armen van de priester schuurden tijdens het opdragen van de mis, maar daarom niet minder waardevol. Eeuwenlang hebben Heemskerkers veel zorg besteed aan de vaak kostbare gewaden. Ze werden zorgvuldig in kasten gelegd, het borduurwerk naar binnen gekeerd om het te beschermen, en keer op keer werden ze hersteld.

3. Artikelnummer: 2001040815
Titel                  : Wouter van Heemskerk
Auteur(s)         : Zevenhuizen, E.J.A.   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Bestuur, openbare zaken
Wouter Hoobroeckx (1936) was burgemeester van Heemskerk van 1982 tot 2001, die, als het even kon, bij optredens, evenementen of exposities van de partij was. Zijn portefeuilles waren o.m. milieu, kunst en cultuur, en sport en recreatie. Hij stond achter de zelfstandigheid en het agrarische karakter van Heemskerk als gemeente .

4. Artikelnummer: 2001041620
Titel                  : Zit ik op mijn duivenplatje
Auteur(s)         : Diemeer Azn, Piet ;Vries Ezn, de, A.J.   --   Rubriek(en) : Oorlog en vrede; Verenigingen, gezelschappen
De sportduivenvereniging 'De Vredes Duif' mag haar verhaal vertellen in de Heemskring.
Over de duivengeschiedenis, tijdens de oorlog en de periode daarna.

5. Artikelnummer: 2001042124
Titel                  : Het moet Kunnen
Auteur(s)         : Termes, Piet   --   Rubriek(en) : Genealogie, families
'Het moet kunnen', zei de rechter, en hij gaf toestemming voor een huwelijk. Toen Chiel Kunnen wilde trouwen met zijn Immetje van Tunen, ging dat niet zo maar. Chiel en Immetje waren in de derde graad familie van elkaar en Chiels moeder, Jacoba Gooijer, vond daarom dat zij maar niet met elkaar moesten trouwen, maar dat gebeurde toch!
Levensverhaal van Chiel Kunnen en stamboom vanaf ca 1780.

6. Artikelnummer: 2001042532
Titel                  : Het gekleurde verleden van Heemskerk
Auteur(s)         : Zevenhuizen, E.J.A.   --   Rubriek(en) : Plaats Heemskerk
Heemskerk getoond in nostalgische kleurenfoto's. Over de snelle veranderingen die het dorp sinds de jaren '50 doormaakte.

7. Artikelnummer: 2001113344
Titel                  : De familie Aardenburg
Auteur(s)         : Monden, Th.J.H. ;Wagner, J.P.;Wijngaarden, van, G.   --   Rubriek(en) : Genealogie, families
Het verhaal met stamboom van de familie Aardenburg begint bij ene Cornelis Aardenburg (ca 1675). Hij trouwt met Marije Cornelisdr. en het is geen wonder dat zij hun eerste zoon, die op 24 juli 1703 in Vogelenzang werd geboren, de naam Cornelis hebben gegeven, een naam die ook verder in de familie nog veelvuldig zal voorkomen. Cornelis is de vroegste Aardenburg die we zijn tegen gekomen. Hij is waarschijnlijk geboren in de bollenstreek, in Zuid Holland.

8. Artikelnummer: 2001114546
Titel                  : De stranding van de Cyrille Dannheels
Auteur(s)         : Bruins, Kees   --   Rubriek(en) : Duinen, strand
Veel Heemskerkers herinneren zich nog de stranding van de Wan Chung op 13 november 1972 nabij kilometerpaal 47 op het strand tussen Bakkum en Heemskerkerstrand. Velen weten niet dat op diezelfde plaats al eens eerder, namelijk in 1931, een stranding voorgevallen is. De bedoelde plaats is ongeveer 5 kilometer benoorden het dorp Wijk aan Zee. Het navolgende verhaal over die stranding werd destijds uit de mond van een schelpenvisser opgetekend.

9. Artikelnummer: 2001114750
Titel                  : Heemskerk in het wit
Auteur(s)         : Redactie Heemskring   --   Rubriek(en) : Plaats Heemskerk
Nostalgische fotoreportage van Heemskerk bedekt met een laag sneeuw.

10. Artikelnummer: 2001115158
Titel                  : `Wie de roede spaart...'
Auteur(s)         : Vries Ezn, de, A.J.   --   Rubriek(en) : Kerken en religie; Onderwijs en scholen
De titel is ontleend aan een spreuk uit de bijbel (Spreuken 23:13): 'Wie de mede spaart bederft het kind'. Met andere woorden: kinderen mogen best een pak op de broek krijgen. Eeuwenlang was men in het onderwijs ook die mening toegedaan. In dit artikel zal dat ook wat het Heemskerkse onderwijs betreft blijken: het geeft een overzicht van de schoolmeesters en hun onderwijs in Heemskerk tijdens de zeventiende en achttiende eeuw.

11. Artikelnummer: 2001115964
Titel                  : Het legaat van Thomas Nijman
Auteur(s)         : Zevenhuizen, E.J.A.   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Kerken en religie
Op 5 september 1780 overleed in Amsterdam Thomas Nijman. Nog dezelfde dag kwam de notaris de woonvertrekken van Nijman verzegelen en werden de voorbereidingen voor de begrafenis getroffen. Vier aansprekers maakten het overlijden bekend bij buurtbewoners, familie en kennissen. Het bericht van Nijmans dood bleef niet tot Amsterdam beperkt. Ook ruim 25 kilometer verderop, in Heemskerk, werd het nieuws vernomen. Want met het overlijden van deze Amsterdammer was de Nederlands-hervormde gemeente van Heemskerk eigenaar geworden van een huis in de Amsterdamse Lange Leidsedwarsstraat.

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 11 december 2018