Zoekresultaat:    2002   (in veld: Verschijningsjaar)

1. Artikelnummer: 2002040106
Titel                  : `De dames Rozenbroek'
Auteur(s)         : Hoogewerf, Marjo   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Bedrijf en onderneming
Wie kent ze niet: `de dames Rozenbroek', zoals ze in de Heemskerkse 'wandelgangen' genoemd worden? Ze zijn samen eigenaar van drogisterij/parfumerie Rozenbroek aan de Deutzstraat, voorheen het verf- en behangwinkeltje van Dirk Schipper en zijn vrouw Corrie. Hij was van beroep schilder, behanger en glaszetter. Zijn vrouw runde een drogisterijtje met uitleen van Witte Kruisartikelen en aanvankelijk ook een
bescheiden bibliotheekje waar men boeken kon lenen. Atie en haar jongere zus Flora Rozenbroek namen het winkeltje in januari 1962 van Schipper over.

2. Artikelnummer: 2002040714
Titel                  : Hoogdorp: een oude buurt van Heemskerk
Auteur(s)         : Stavenuiter, Go   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Cartografie
Hoogdorp, een natuurlijke verhoging in het landschap waarop enkele huizen zijn gebouwd. Al in de 13de eeuw bleek dit een belangrijk stuk grondgebied te zijn. Een van de oudste vermeldingen van de naam van het dorp dateert uit de dertiende eeuw. Oud-burgemeester Scholtens van Beverwijk maakt melding van een oorkonde waarin de familie Van Egmond in 1250 met land beleend wordt, de oorsprong van Meerestein. Dat land ligt 'up het hoge dorp'.

3. Artikelnummer: 2002041518
Titel                  : 2003: Jaar van de Boerderij
Auteur(s)         : Redactie Heemskring   --   Rubriek(en) : Gebouwen en monumenten
De Historische Kring Heemskerk doet mee aan het project '2003 Jaar van de Boerderij'. Het Jaar van de Boerderij' is een initiatief van de Stichting Historisch Boerderij Onderzoek te Arnhem. De SHBO is het landelijke instituut op het gebied van boerderij-onderzoek.
Nostalgische fotoreportage van oude boerderijen van weleer.

4. Artikelnummer: 2002041924
Titel                  : Herinneringen aan boerderij Oosterzij
Auteur(s)         : Tuijn, Aad   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Agrarisch leven
Veel oude de boerderijen in Heemskerk zijn ingrijpend verbouwd of dreigen aan het zicht te worden onttrokken door de omliggende bebouwing. Er moet meer aandacht komen voor deze monumenten van het agrarische verleden die in snel tempo verdwijnen. Daarnaast is het waardevol gegevens te verzamelen en te documenteren over boerenbedrijven die al verdwenen zijn. Eén daarvan is boerderij Oosterzij. Zie ook artikel 2003113396 Het 'Boerderijenboek'

5. Artikelnummer: 2002042532
Titel                  : Daar waar de wever woonde
Auteur(s)         : Crasbeek, van, F.W.H.   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie
De Spoellaan is een echte laan met bomen en brede trottoirs.
Hoe kwam de Spoellaan aan haar naam, wat had een spoel met onze laan te maken? Spoeltjes werden en worden nog gebruikt in weefgetouwen om de inslaggarens door de schering te halen. Maar waar was dat weefgetouw dan?
Wie waren de bewoners van de oude Spoellaan?

6. Artikelnummer: 2002113339
Titel                  : Hang ons niet op aan de fusiestrop!
Auteur(s)         : Boer, de, P.A.   --   Rubriek(en) : Bestuur, openbare zaken; Plaats Heemskerk
Op 10 februari 1972 viel de beslissing over het voortbestaan van de gemeente Heemskerk met de stemming over wetsvoorstel 9676. Het was het eind van een decennialange strijd tegen de samenvoeging met andere gemeenten. Heemskerk had veel acties gevoerd om haar positie bij de media en parlementariërs onder de aandacht te brengen. Kranten, radio en televisie schonken veel aandacht aan de protestacties. Wie hebben in Heemskerk de acties uitgevoerd. Hoe hebben actievoerders geprobeerd de schijnbaar onafwendbare samenvoeging tegen te gaan?
Voor deel 2 zie ook artikel 2003042432

7. Artikelnummer: 2002114045
Titel                  : Een heining met hekken
Auteur(s)         : Stavenuiter, Go   --   Rubriek(en) : Agrarisch leven; Duinen, strand
Gedurende driehonderd jaar stond er in Heemskerk een stevige schutting op de grens tussen de duinen en het tuindersgebied. Die schutting werd heining genoemd. Zij was kilometers lang. De inwoners van Heemskerk moesten voor de bouw en het onderhoud ervan veel geld en inspanning leveren. Het hekwerk was nodig om de gewassen op de akkers te beschermen tegen het grofwild en het kleinwild uit de duinen. Alleen zo konden ze proberen armoede en honger af te weren. De adellijke bewoners van Marquette waren de beheerders van het duingebied. Ze hadden er belang bij dat de wildstand op peil bleef.

8. Artikelnummer: 2002114655
Titel                  : Edlef ter Haar Romeny: overal bekend, behalve in Heemskerk
Auteur(s)         : Linger, Niek   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Kunst en cultuur
Zijn schilderijen hingen in Amsterdam, Den Haag, Stockholm, Karlstad, Göteborg, Soerabaja, Antwerpen, Laren, Warschau, Madrid, New York, Parijs en... Heemskerk. Toch heb je maar twee handen nodig om het aantal Heemskerkers dat hem kent te tellen: Edlef ter Haar Romeny. Wie is hij, en in welke relatie staat hij tot ons dorp?

9. Artikelnummer: 2002115664
Titel                  : `Een school voor roomschen en onroomschen'
Auteur(s)         : Vries Ezn, de, A.J. ;Monden, Th.J.H.   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Onderwijs en scholen
Heemskerk had één school voor `roomschen en onroomschen', zoals Lieven van Ollefen het in zijn De Nederlandsche stad- en dorpbeschrijver uit 1796 omschrijft. Ook dit keer ligt het accent op het functioneren van de diverse hoofdonderwijzers en de bouwkundige staat van de gebouwen waarin zij werkten. Het artikel is gebaseerd op hetgeen Herman van Benthem over het Heemskerkse onderwijs schreef in zijn onuitgegeven 'Een geschiedenis van het oude Heemskerk'.

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 12 december 2018