Zoekresultaat:    2005   (in veld: Verschijningsjaar)

1. Artikelnummer: 2005040104
Titel                  : Gerrit Rijs ter walvisvaart
Auteur(s)         : Vries, de, Ton   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie
Levensverhaal van Gerrit Rijs en hoe hij bij de walvisvaart terecht kwam.
Hij was duiker en wat hij ging doen na de walvisvaart.

2. Artikelnummer: 2005040508
Titel                  : De Aspergeteelt in Kenemerland
Auteur(s)         : Diemeer Azn, Piet   --   Rubriek(en) : Agrarisch leven
Geschiedenis van de aspergeteelt in Heemskerk en Kennemerland. Opkomst en ondergang van de teelt in Heemskerk.

3. Artikelnummer: 2005040914
Titel                  : Op zoek naar oude graven (3)
Auteur(s)         : Hin, H.G. ; Wietsma, B.   --   Rubriek(en) : Kerken en religie; Plaats Heemskerk
Beschrijving van het onderzoek naar oude graven rondom de Laurentiuskerk, zowel op het oude als nieuwe kerkhof. Ook wordt er stilgestaan bij het Priestergraf.

4. Artikelnummer: 2005041521
Titel                  : Heemskerk in beeld dankzij het familiegeld (1674)
Auteur(s)         : Stavenuiter, Go   --   Rubriek(en) : Oorlog en vrede; Plaats Heemskerk; Vaderlandse geschiedenis
Een taxatie en een opname van gezinssamenstelling en leefomstandigheden bepalen de hoogte van de belasting die moet worden betaald aan De Staten van Holland en West-Friesland.
De kas moet weer gevuld worden na een twee jarige oorlog tegen verschillende landen.

5. Artikelnummer: 2005042228
Titel                  : Romantiek in Kennemerland
Auteur(s)         : Doornekamp Peter; Zevenhuizen, E.J.A.   --   Rubriek(en) : Kunst en cultuur; Noord-Holland; Plaats Heemskerk
De stroming in de literatuur die bekend staat als de Romantiek en die aan het einde van de achttiende en het begin van de negentiende eeuw in Duitsland en Engeland een grote schare beoefenaars en bewonderaars had, is in Nederland nooit echt van de grond gekomen.
Een uitzondering was Willem Hofdijk (1816-1888). Zijn Romantische idealen brengt hij tot uiting in Balladen over gebeurtenissen uit de middeleeuwse geschiedenis van Kennemerland. In dat werk spelen gebeurtenissen uit Heemskerk een prominente rol.

6. Artikelnummer: 2005042932
Titel                  : Een kunstwerk voor een schilder-dichter
Auteur(s)         : Gooijer, Piet   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Kunst en cultuur
Heemskerk heeft enkele jaren onderdak geboden aan Lucebert. Een schilder-dichter die sliep in het rommelhok in de Mariaschool waar hij 'Dynamo' schreef. Hij wordt geëerd met een kunstwerk gemaakt door Piet Vos.

7. Artikelnummer: 2005113338
Titel                  : Toos Oostrom, één van de tweelingjuffen
Auteur(s)         : Hoogewerf, Marjo   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Onderwijs en scholen
Jarenlang waren zij een begrip in het rooms-katholiek onderwijs in Heemskerk en jarenlang
waren ze niet uit elkaar te houden als ze stijfgearmd in dezelfde pas door het dorp stapten. De tweeling Toos en Cis Oostrum. Allebei onderwijzeres. De één op de meisjesschool en de ander op de jongensschool. Samen hebben ze een hele generatie Heemskerkertjes leren lezen en schrijven.

8. Artikelnummer: 2005113948
Titel                  : Rika Koper in Levensmiddelen
Ontwikkeling van de ondernemersfamilie Koper. Van ijsventen en kruidenier tot aan een heuse 'supermarkt'.

9. Artikelnummer: 2005114958
Titel                  : Luttic Cie, Leven, wonen en werken van 1930 tot 1950
Auteur(s)         : Tuijn, Aad   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Agrarisch leven
Beschrijving van de gezinnen en hun leven en werken in dit Heemskerkse straatje dat gelegen is tussen de Strengweg en de Oudendijk. Later, ongeveer in 1960 is de Luttik Cie verlengd tot in het duingebied. Het beschreven gedeelte omvat het oude gedeelte van de Luttik Cie, een kort straatje met veel bochten.

10. Artikelnummer: 2005115959
Titel                  : De Maagdenmoord van de Assumburg
Auteur(s)         : Straten, van, Hans   --   Rubriek(en) : Kunst en cultuur
Een merkwaardig gedicht over een veertigvoudige moord op Slot Assumburg.
Vier rovers (Jan Praas, Willem Frederik Hermans, Jan Vermeulen en W.J. van der Molen) vermoorden 40 maagden.

11. Artikelnummer: 2005116064
Titel                  : Molen 'De Zandkraai'
Auteur(s)         : Monden, Th.J.H.   --   Rubriek(en) : Bedrijf en onderneming; Gebouwen en monumenten
De enige Heemskerkse molen die tot de verbeelding spreekt en in ieders geheugen zit. De molen aan de Kerkweg, zonder wieken en waar Van Someren zijn dierenwinkel in begon. Ook wel De Molen van Doekes genoemd.

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 12 december 2018