Zoekresultaat:    2007   (in veld: Verschijningsjaar)

1. Artikelnummer: 2007040110
Titel                  : Zwemmen in de natuur
Auteur(s)         : Hoogewerf, Marjo ; Gooijer, Piet   --   Rubriek(en) : Agrarisch leven; Gezondheid, welzijn; Onderwijs en scholen
Tusschen hooi- en weilanden met mooie vergezichten komen we aan Vuurlijn met 't Fort bij Veldhuis. Nog zijn we in Heemskerk en nemen even 'n bad in de mooie zwemrichting hier,
waar 't zomers zeer druk is. Een tweede zweminrichting bevindt zich bij de kom van 't dorp, in de Neksloot, die zijn water rechtstreeks uit de duinen ontvangt en eveneens 'n steeds drukker bezoek krijgt. 'Zo wordt een rondwandeling door Heemskerk besloten in de Gids voor Heemskerk uit 1934, een uitgave van de plaatselijke VVV. Tw zwembaden in Heemskerk waar vier jaar eerder nog helemaal geen zwemgelegenheid te vinden was.

2. Artikelnummer: 2007041116
Titel                  : Op zoek naar oude graven (4)
Auteur(s)         : Wietsma, B.; Hin, H.G.   --   Rubriek(en) : Bestuur, openbare zaken; Kerken en religie; Plaats Heemskerk
In een uitgebreide zoektocht naar oude graven in een drietal verhalen, komt nu in het laatste deel 'Eikenhof' aan de beurt. Geschiedenis over noodzaak en over de aanleg van Eikenhof.

3. Artikelnummer: 2007041722
Titel                  : Het orgel van de Dorpskerk 150 jaar
Auteur(s)         : Ploeg, van, der, Anja ; Vries, de, Ton   --   Rubriek(en) : Gebouwen en monumenten; Kerken en religie; Kunst en cultuur
Beschrijving over een orgel dat al 150 jaar in de Nederlands Hervormde Kerk is gehuisvest. Een van de vaste organiste is Anja van der Ploeg.

4. Artikelnummer: 2007042328
Titel                  : Maerdijckje ofte Cooredijck
Auteur(s)         : Termes, Piet   --   Rubriek(en) : Archeologie; Cartografie; Plaats Heemskerk
Het Maerdijckje ofte Cooredijck op de grens van Heemskerk en Castricum is een uniek stukje natuurgebied waar je zittend op een bankje heerlijk kunt mijmeren over de geschiedenis van deze dijk die al in 1643 begon met de doorbraak van de Korendijk.

5. Artikelnummer: 2007042932
Titel                  : Volop Moffenbeton in de duinen
Auteur(s)         : Butter, Jan   --   Rubriek(en) : Oorlog en vrede; Plaats Heemskerk
Zoektocht naar overgebleven resten van Duitse verdedigingswerken in het Noord-Hollands Duinreservaat en wat hun functie werd na de Tweede Wereldoorlog.

6. Artikelnummer: 2007113340
Titel                  : Groot, de kleermakers van Kennemerland
Auteur(s)         : Buffing-Groot, Joke.   --   Rubriek(en) : Bedrijf en onderneming; Bewoners, beroep, biografie
In het midden van de vorige eeuw werden de mannen van Noord-Kennemerland gekleed door de
gebroeders Groot: Muus Groot in Uitgeest, Floor Groot (en later zijn zoon Jon Groot) in Beverwijk en mijn vader Cor Groot in Heemskerk. Deze hegemonie werd begonnen door mijn grootvader Qruun Groot, de vader van de genoemde broers. Naast de maat nemen, tekenen, knippen, naaien en passen hadden zij en de andere leden van het gezin van Qruun ook andere eigenschappen meegekregen: liefde voor het verenigingsleven en vooral de muziek.

7. Artikelnummer: 2007114150
Titel                  : Het jaar van de molen
Auteur(s)         : Diemeer Azn, Piet ; Gooijer, Piet   --   Rubriek(en) : Gebouwen en monumenten; Jubileum
2007 is uitgeroepen tot het jaar van de molen. Op het hoogtepunt waren er wel 10.000
molens in Nederland waar de molen een nationaal symbool werd. Momenteel zijn er minder dan duizend over. Nederlanders zijn niet erg zuinig op hun erfgoed. In Heemskerk is het molenbestand uiterst mager. De laatst aanwezige molen De Zandkraai, werd in 1969 gesloopt. Toch is de geschiedenis van de molen, in en buiten Heemskerk, waar de
Heemskerkers mee te maken hebben gehad, rijker dan we op het eerste gezicht zouden denken.

8. Artikelnummer: 2007115155
Titel                  : Heemskerk honderd jaar geleden
Auteur(s)         : Muijs-Wentink, W.   --   Rubriek(en) : Agrarisch leven; Genealogie, families; Bewoners, beroep, biografie
Herinneringen van een 86 jarige dame die ze in 1989 optekende in twee schriftjes op verzoek van haar kinderen. Het HKH kreeg deze schriftjes en met toestemming werd er een stuk uit het schriftje gepubliceerd.

9. Artikelnummer: 2007115664
Titel                  : KSA, de voorganger van de Jansheeren
Auteur(s)         : Herpen, van, Ton.   --   Rubriek(en) : Gebouwen en monumenten; Kerken en religie; Kunst en cultuur
Met de sloop van De Jansheeren aan de Kerkweg in november 2007 behoorde het definitief tot het verleden. Het zou plaats maken voor een nieuw gebouw. Vanaf 1969 nam dit gebouw de taken over van het patronaatsgebouw (de KSA) aan de Deutzstraat. De huidige gebeurtenissen zijn aanleiding om terug te kijken naar de geschiedenis van de KSA. Het gebouw heeft in de loop van zijn bestaan verschillende benamingen gekend: patronaatsgebouw, verenigingsgebouw, later Marquette theater, maar binnen de dorpsgemeenschap werd KSA toch het meest gebruikt.

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 12 december 2018