Zoekresultaat:    2011   (in veld: Verschijningsjaar)

1. Artikelnummer: 2011040108
Titel                  : Goed gezeept is half geschoren
Auteur(s)         : Hoogewerf, Marjo   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Bedrijf en onderneming; Jubileum
In mei 2011 bestond 'kapper Bekker' honderd jaar! Een goede aanleiding om met een paar familieleden eens terug te kijken naar hoe het allemaal begon.

2. Artikelnummer: 2011040918
Titel                  : Welkom en ongewenst
Auteur(s)         : Linger, Niek   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Kerken en religie
In de jaren zestig doen zich allerlei vernieuwingen voor op maatschappelijk en kerkelijk gebied. In de Heemskerks/Beverwijkse St. Jozefparochie zoekt kapelaan Jan Ruijter in die tijd naar een nieuwe vorm van geloofsbeleving. Dat leidt in 1971 tot het ontstaan van de zelfstandige Kritische Gemeente IJmond.

3. Artikelnummer: 2011041922
Titel                  : Abram en David op het Hoge Werfie. Deel 2: Bijbelse voorstelling op een drinkkruik
Auteur(s)         : Bruijn, de, Hermien   --   Rubriek(en) : Archeologie; Kerken en religie; Kunst en cultuur
Onder de titel Abram en David op het Hoge werfje' schrijven drie mensen een artikel over vondsten in het centrum van Heemskerk. Go Stavenuiter gaf in het eerste deel informatie over de bult in het land waar de scherven gevonden werden. In deel 2 beschrijft Hermien de Bruijn de scherven, hun herkomst en betekenis. In het derde deel zal Roel van Gulik tenslotte vertellen over wat er nog meer op en bij het Hoge werfie gevonden is. (zie ook artikelnummer 2012041416)

4. Artikelnummer: 2011042332
Titel                  : Een pronktuin in Heemskerk
Auteur(s)         : Brantjes, Nico   --   Rubriek(en) : Gebouwen en monumenten; Kunst en cultuur; Plaats Heemskerk
Achter kasteel Assumburg is de afgelopen jaren een bijzonder project uitgevoerd: de formele baroktuin die daar driehonderd jaar geleden lag is opnieuw aangelegd. Historisch verantwoord maar met eigentijdse elementen. Nico Brandjes is stad en land afgereisd om een zo compleet mogelijke kasteeltuin te ontwerpen en te creeŽren.

5. Artikelnummer: 2011120305
Titel                  : Oorlogsherinneringen
Auteur(s)         : Peeters, A.L.   --   Rubriek(en) : Oorlog en vrede
Ad Peeters vertelt over de periode van het begin van de oorlog. Over zijn tocht naar het ouderlijk huis in Den Haag en weer terug. In Heemskerk was hij een van de getuigen die hoog in de lucht een geallieerd vliegtuig zag ontploffen en neerstorten. Een metalen identificatie plaatje heeft hij na de oorlog ingeleverd op het gemeentehuis.

6. Artikelnummer: 2011120614
Titel                  : Mensen van vleesch en bloed
Auteur(s)         : Veken-Hoogewerf, Margriet   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Bedrijf en onderneming; Genealogie, families
Een uitgebreide beschrijving over de familie De Roode. Waar komen zijn vandaan en hoe zijn ze het slagersvak ingerold. Onder andere worden de volgende hoofdpersonen belicht. Nic, Dick, Gerard, Jan en Theo.

7. Artikelnummer: 2011121521
Titel                  : Festung IJmuiden en de duinen van Heemskerk
Auteur(s)         : Wit, de, Simon   --   Rubriek(en) : Duinen, strand; Oorlog en vrede
De Duitse bezetter maakte van IJmuiden een grote Festung, met een land- en seefront. Een deel van het landfront lag op Heemskerks grondgebied. Het duingebied ten noorden van Wijk aan Zee was van zeer groot belang voor de Duitser, gezien de concentratie van Widerstandnesters. Voor de beheerder PWN was het bijzonder moeilijk om zich staande te houden in het 'spergebied'. Schade veroorzaakt door bebouwing en schietoefeningen waren aan de orde van de dag.

8. Artikelnummer: 2011122227
Titel                  : Schoolverzuim in Heemskerk tussen 1920 en 1930
Auteur(s)         : Talboom, L.   --   Rubriek(en) : Onderwijs en scholen
Voor een agrarisch dorp was voor vele tuinders de hulp van de kinderen onmisbaar. Daarom konden de kinderen alleen in rustige periode naar school. IN de oogsttijd werd nog wel eens een aardappel vakantie opgenomen. De leerplichtwet en de Commissie Wering tot Schoolverzuim trachten het spijbelen tegen te gaan. Desnoods door de spijbelaars persoonlijk op te halen. En dat deed meester Gallee.

9. Artikelnummer: 2011122834
Titel                  : P.F. Seignette, heelmeester in Heemskerk
Auteur(s)         : Termes, Piet   --   Rubriek(en) : Bewoners, beroep, biografie; Gezondheid, welzijn
Het verhaal van Petrus Franciscus Seignette, die zich inzette voor de verbetering van de gezondheid van de Heemskerkers, bijvoorbeeld door te ijveren voor betere verwerking van het huisvuil en de verbetering van het drinkwater.

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 18 april 2022