Zoekresultaat:    Diversen   (in veld: Rubriek)

1. Artikelnummer: 1994116164
Titel                  : De `Vrijheit' gestrand bij Heemskerk
Auteur(s)         : Butter, Jan   --   Rubriek(en) : Diversen; Duinen, strand
Over het stoomschip `Vrijheit', dat aan het strand van Heemskerk in de vroege ochtend van maandag 26 januari 1903 in dikke mist aan de grond liep.

2. Artikelnummer: 1999114750
Titel                  : Uit de collecties van de HKH: van avegaar tot voorboor
Auteur(s)         : Bosma, P.   --   Rubriek(en) : Diversen
Naast veel land- en tuinbouwgereedschappen, bezit de Historische Kring Heemskerk ook voorwerpen uit huishoudens en uit verschillende ambachten. Een van de wat grotere verzamelingen bij de HKH wordt gevormd door het timmergereedschap. Heel veel van het handgereedschap zoals dat daarin vertegenwoordigd is, is tot aan de jaren vijftig in gebruik geweest.

3. Artikelnummer: 2008116364
Titel                  : Heemskerkse vogelnamen
Auteur(s)         : Huisman, Gzn, Jan.   --   Rubriek(en) : Diversen; Plaats Heemskerk
De verschillende grondsoorten met de verschillende soorten begroeiing hebben een invloed
op de vogelsoorten die in Heemskerk voorkomen. Dat was vooral zo in het verleden toen de
tuinderijen met groente- en bollenteelt en de weilanden met vee het landschap beheersten. Voor de vele vogels gebruikten de Heemskerkers niet altijd de officiŽle namen. Voor veel vogels waren volksnamen in gebruik.

4. Artikelnummer: 2012110305
Titel                  : HONDENGRAFJES in duingebied Heemskerk
Auteur(s)         : Bakker, Andrť.   --   Rubriek(en) : Diversen; Plaats Heemskerk
Tijdens vrijwilligerswerk voor de afdeling 'recreatie en natuur' bij PWN stuitte de schrijver in de zomer van 2009 achter de Bloemberg op een hoeveelheid stenen. Het bleek te gaan om een hondengraf dat in 1910 -in opdracht van mevrouw Anna Browne, echtgenote van Jan Hendrik van Boelens van der Haer (1849-1908)- werd gemaakt en geplaatst door smid Andreas Eeltink (1870) en zijn destijds dertienjarige zoon Bernardus.

5. Artikelnummer: 2016072100
Titel                  : Een hele prestatie
Auteur(s)         : Andeweg, Aart   --   Rubriek(en) : Diversen
Medium           : Heemskerkse Courant    21 jul 2016
Nu de vakantie is ingezet kunnen vele inwoners van Heemskerk terugblikken op geleverde prestaties. Deze kunnen in de vorm van school, sport of anderszins voorkomen. Een prestatie is ook het honderd jarig bestaan van de winkels Bekker en Zonneveld. Familienamen die de kastelen van Heemskerk hebben bewoont. Verenigingen die ver buiten Heemskerk meededen aan festiviteiten en ook prijzen wonen. Maar de grootste prestatie van gemeente Heemskerk is het luisteren naar bewoners aan de Marquettelaan waar een nieuw fietspad is aangelegd.

6. Artikelnummer: 2017021600
Titel                  : Tol betalen?
Auteur(s)         : Andeweg, Aart   --   Rubriek(en) : Diversen
Medium           : Heemskerkse Courant    16 feb 2017
In vroeger dagen kon men zonder de pont van Heemskerk naar Velsen en met de pont van Heemskerk naar Uitgeest over De Dye. Het Noordzee kanaal werd gegraven en de pont ging varen. Hoe anders aan de andere kant van ons dorp. Er kwam een brug over De Dye en daar moest tol voor worden betaald met als resultaat een straatnaam Tolweg. Met de clou van dit verhaal wordt een vergelijking gemaakt met gebouwen die de gemeente wil verkopen. Welke variant zal de gemeente kiezen en wie draait daar voor op? Wordt het een 'tolheffing' of een vrije doorgang?

7. Artikelnummer: 2019061300
Titel                  : Tegeltje, tegeltje aan de wand...
Auteur(s)         : Wit, de, Simon   --   Rubriek(en) : Gebouwen en monumenten; Diversen
Medium           : Heemskerkse Courant    13 juni 2019
Over het gebruik om met behulp van tegels gebouwen te verklaren en te versieren.

8. Artikelnummer: 2019110613
Titel                  : Vechten met de rode Haan
Auteur(s)         : Beentjes, Jaap   --   Rubriek(en) : Bestuur, openbare zaken; Diversen
Branden zijn van alle tijden. Uit vroeger tijd kennen we de branden in de Middeleeuwen.
Blussen hing destijds af van voldoende mensen met emmers en natuurlijk de aanwezigheid van water.
Het was een kwestie van de emmers zo snel mogelijk doorgeven zonder morsen en op die manier te proberen de brand te blussen. Dat was destijds zo goed als onbegonnen werk, omdat het overgrote deel van de huizen van hout was. Beter was het om de buurhuizen nat te maken en te houden in de hoop dat het vuur niet zou overslaan.
De ontwikkeling van brandbestrijdingsmethoden door de eeuwen heen.

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 16 april 2021