Zoekresultaat:    Vervoer   (in veld: Rubriek)

1. Artikelnummer: 1994040710
Titel                  : Trekhonden in Heemskerk
Auteur(s)         : Diemeer Azn, Piet   --   Rubriek(en) : Vervoer
In de jaren tussen 1900 en 1940 is de hond een populair trekdier geweest voor het vervoer van personen en produkten, vooral bij de Heemskerkse tuinders die dagelijks de afstand naar Beverwijk moesten afleggen voor het vervoer van hun produkten naar de markt en de veiling..

2. Artikelnummer: 1996041320
Titel                  : De veren van Eeltink
Auteur(s)         : Diemeer Azn, Piet   --   Rubriek(en) : Bedrijf en onderneming; Vervoer
Hoe de ambachtelijke smederij van Andries Eeltink vanaf 1896 in honderd jaar uitgroeide tot een middelgrote onderneming voor auto-onderdelen met zestien personeelsleden met de naam Eeltink Autoveren BV'.

3. Artikelnummer: 1996042132
Titel                  : Stoom langs Heemskerk
Auteur(s)         : Boer, de, P.A.; Stokhof, E.   --   Rubriek(en) : Vervoer
Over het hoe en waarom aan het eind van de 19e eeuw werd besloten tot de aanleg van de stoomtramlijn langs de Rijksstraatweg, sinds het begin van de eeuw de belangrijkste verbindingsweg tussen Haarlem, Beverwijk, Castricum en Alkmaar.

4. Artikelnummer: 1999040104
Titel                  : 150 jaar Communicatieweg
Auteur(s)         : Wijk, van, G.J.   --   Rubriek(en) : Bestuur, openbare zaken; Vervoer
Over aanleg van een weg naar Kennemerland die ontstond in de jaren 40 van de 19e eeuw op initiatief van een aantal ondernemende zakenlieden in Westzaan, om zo de Zaanstreek uit haar isolement te halen.
Tot 1931 bleef het rijverkeer tussen Kennemerland en Zaanstreek van de Communicatieweg gebruik maken. Door de aanleg van de Provincialeweg Hembrug-Limmen in dat jaar langs de spoorlijn nam de Communicatieweg sterk in betekenis af.

5. Artikelnummer: 2006042732
Titel                  : 't Huijs te Marquette gestrand in Zuid-Afrika
Auteur(s)         : Zevenhuizen, E.J.A.   --   Rubriek(en) : Huisvesting; Vaderlandse geschiedenis; Vervoer
Toen jonkheer Daan Gevers en zijn echtgenote in 1977 kasteel Marquette verlieten, werden hun woonhuis en de bijbehorende boerderij Daantjeshof verbouwd tot conferentieoord.
In Marquette kon men confereren en dineren, in Daantjeshof logeren. Slapen in Marquette kan dus al bijna dertig jaar niet meer. Voor wie toch eens graag wil zeggen dat hij in het 'Huijs te Marquette' heeft overnacht is er een alternatief. Er is een hotel dat die naam draagt in de plaats Mosselbaai, gelegen aan de zuidkust van Zuid-Afrika. Dat is bijna tienduizend kilometer van Heemskerk vandaan, maar historisch gezien verrassend dichtbij.

6. Artikelnummer: 2006113842
Titel                  : Voor de VOC naar de Oost
Auteur(s)         : Zevenhuizen, E.J.A.   --   Rubriek(en) : Vervoer; Bewoners, beroep, biografie; Vaderlandse geschiedenis
In Heemskring no. 35 was te lezen hoe Heemskerk als leverancier van de namen voor zes
OostindiŰvaarders een bescheiden bijdrage heeft geleverd aan de geschiedenis van de Verenigde Oostindische Compagnie. Dit artikel belicht een andere bescheiden bijdrage van het dorp: voor zover nu bekend zijn vier Heemskerkers als soldaat of matroos in dienst van de VOC geweest. Alle vier zijn ze in Batavia, het hart van het VOC-imperium, aangekomen, maar geen van hen heeft zijn avonturen in Heemskerk kunnen navertellen. Zij overleden in IndiŰ of op de terugreis.

7. Artikelnummer: 2012112834
Titel                  : De 'Keizerlijke Wech' van Heemskerk. Rijksstraatweg al eeuwenlang levensader
Auteur(s)         : Diemeer Azn, Piet; Roos, de, Jan   --   Rubriek(en) : Plaats Heemskerk; Vervoer
Al eeuwenlang is de Rijksstraatweg een belangrijke verbindingsweg tussen Haarlem en Alkmaar. Zeker vˇˇr de aanleg van de A9 in de jaren vijftig van de vorige eeuw was deze weg van cruciaal belang voor het vervoer. De Rijksstraatweg door de jaren heen.

8. Artikelnummer: 2019111821
Titel                  : De vervallen monumentjes van de Rijksstraatweg
Auteur(s)         : Butter, Jan   --   Rubriek(en) : Bestuur, openbare zaken; Cartografie; Vervoer
Verweerd, bemost, afgebladderd, scheefgezakt, kapotgereden, gesneuveld en vaak zelfs helemaal verdwenen. Het verkeer raast er aan voorbij.
Over de diverse soorten bestaande en verdwenen markeringspaaltjes langs de Rijksstraatweg die vroeger deel uitmaakte van de route Haarlem-Alkmaar, via Beverwijk-Heemskerk-Castricum, vanaf 1821 een hoofdweg in het rijkswegennet.

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 16 april 2021