Historische Kring Heemskerk

De beeldbank van de HKH werd opgestart in 2013. Op 16 september 2015 werd de 5.000 ste foto voor publicatie vrijgegeven. Inmiddels is het aantal foto's de 10.000 gepasseerd.
 

Beeldbank Foto's Historische Kring Heemskerk
 → 
 →  [Object nr. 13448]
 

 
 

 
 

 

Uitgebreid zoeken

Object nr. : 13448
 
Titel : Straten Rijksstraatweg (west)
 
Beschrijving : Op de foto Feike Cnossen (geboren te Sloten op 6 augustus 1919) en zijn echtgenote Margje Cnossen-van Dijk (geboren te Beverwijk op 4 maart 1921)
Op 26 april 1945 werd op de Rijksweg te Heemskerk door het plaatselijk verzet een zogenaamde boobytrap geplaatst. Tijdens het passeren van een Duitse militaire eenheid explodeerde deze bom en richtte veel schade aan onder de militairen. De Duitsers namen gelijk wraak door op de nabij gelegen huizen te schieten. Het huis van de familie Cnossen aan de Rijksweg lag in de directe nabijheid van de aanslag, maar of zij op de hoogte waren van het plaatsen van de bom, is niet bekend. Samen met zijn vrouw en zijn inwonende vader, trachtte Feike te vluchtten. De drie vluchtenden werden door de Duitse soldaten ontdekt en gevangen genomen. Meteen werden zij alle drie tegen de zijmuur van hun huis gezet en zonder pardon doodgeschoten. Gezamenlijk werden de drie gefusilleerden op Duinrust begraven.
Plaats/dorp : Heemskerk
Wijk in Heemskerk : Rijksstraatweg
Straatnaam : Rijksstraatweg
Datum opname : ca. 1940
 
Fotograaf   :
Uit Map of Album :
Fotonummer in het album :
Thema : Oorlog en Vrede; Personen en families
Bijzonderheden :
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Aangepast dd.: 22 september 2016