Historische Kring Heemskerk

De beeldbank van de HKH werd opgestart in 2013. Op 16 september 2015 werd de 5.000 ste foto voor publicatie vrijgegeven. Inmiddels is het aantal foto's de 10.000 gepasseerd.
 

Beeldbank Foto's Historische Kring Heemskerk
 → 
 →  [Object nr. 14622]
 

 
 

 
 

 

Uitgebreid zoeken

Object nr. : 14622
 
Titel : Oorlog en Vrede
 
Beschrijving : Monument ter herinnering aan de aanleg van de lunettenlinie door Kraayenhoff 1800. Dit monument stond op lunet 15 aan de Creutzberglaan en droeg als opschrift: SI-VIS-PACEM PARA-BELLUM 1800; wat betekent: zo ge vrede wilt, bereidt u ten oorlog.
De Beverwijkse/Heemskerkse lunetten zijn na de Engels-Russische invasie in 1799 gebouwd in opdracht van de Bataafse republiek. Dit gebeurde onder commando van de Bataafse kolonel Cornelis Kraijenhoff. (Krayenhofflaan).
Doel was het voorkomen van een inname van Amsterdam door anti-napoleontische troepen. Een volgende invasie vond nooit meer plaats en de lunetten zijn verder in de napoleontische tijd nooit operationeel geweest.
Een lunet is een klein vestingwerk met twee schuine, naar buiten gerichte zijden (facen genoemd) en twee naar achter gerichte zijden (flanken). De Linie van Beverwijk bestond oorspronkelijk uit 36 driehoekige aarden verdedigingswerken, lunetten genaamd. De nabijgelegen lunetten 1 t/m 7 zijn verloren gegaan door diverse bouwactiviteiten in de omgeving.
Plaats/dorp : Heemskerk
Wijk in Heemskerk : Duinen
Straatnaam : Duinen algemeen
Datum opname :
 
Fotograaf   :
Uit Map of Album : 21a Duinen
Fotonummer in het album : 44a
Thema : Monumenten (gebouwen etc); Oorlog en Vrede
Bijzonderheden :
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Aangepast dd.: 10 maart 2019