Historische Kring Heemskerk

De beeldbank van de HKH werd opgestart in 2013. Op 16 september 2015 werd de 5.000 ste foto voor publicatie vrijgegeven. Inmiddels is het aantal foto's de 10.000 gepasseerd.

Homepage HKH Collectie Foto's HKH Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Stoomtram   (in veld: Thema)

Aantal gevonden foto's : 11   (uit: 10306)

Klik op foto voor vergroting en meer informatie

1. Object nr.: 13504   (13504.jpg)
Straat            : Rijksstraatweg (west)
Thema           : Straten dorp; Horeca en ijsverkopers; Stoomtram; Personen en families
Beschrijving  :Fotoansichtkaart café De Streng, van Dirk van Egmond, als de rode vlag uithing moest de tram stoppen om passagier te laten in- of uitstappen. Vrouw met hoed op Trijn Beentjes met dochters Agie en Jannie. Vrouw in deuropening tante Kee van Egmond.
Op deze plaats is nu de kruising van de Starweg met de Rijksstraatweg.

2. Object nr.: 13514   (13514.jpg)
Straat            : Rijksstraatweg 77
Thema           : Straten dorp; Boerderijen; Stoomtram; Personen en families
Beschrijving  :Fotoansichtkaart links smederij Eeltink, daarnaast bakkerij Beemsterboer en de fietsenmaker van Velsen. Rechts tramrails en boerderij van Verwer(of Verver ?). Kinderen van Tuijn, Jac, van Velsen, Beemsterboeren Castricum.

3. Object nr.: 13531   (13531.jpg)
Straat            : Rijksstraatweg 95
Thema           : Stoomtram; Transport en vervoer
Beschrijving  :Stoomtram reed van 1897 - 1924 tussen Alkmaar en Haarlem, kinderen uit de buurt zijn Castricum, Beemsterboer van Velsen, Jak, Klaasse, Eeltink, Tuin, Bakkum. Links de zaadwinkel van Piet Klaasse en de slagerij van Castricum.

4. Object nr.: 13599   (13599.jpg)
Thema           : Horeca en ijsverkopers; Stoomtram; Transport en vervoer
Beschrijving  :Tekening van H. Tavenier (1734-1807) van Herberg "De Roomolen" met doorrijstal, aan de Rijksstraatweg ter hoogte van de huidige boerderij "Halfweg".
De Herberg lag halverwege de afstand tussen Haarlem en Alkmaar en daardoor een gunstige plaats voor het verwisselen van de paarden van de koetsen.
Op deze plaats was later (tot 1928) de herberg van Barend de Roode met halteplaats voor de stoomtram.
Zie voor informatie "Herbergen in Heemskerk...", P.J.C.M. Janssens, 1996

5. Object nr.: 13600   (13600.jpg)
Thema           : Horeca en ijsverkopers; Stoomtram
Beschrijving  :Tekening café Barend de Roode, stoomtramhalte en stoomtramwissel.

6. Object nr.: 13601   (13601.jpg)
Thema           : Horeca en ijsverkopers; Stoomtram; Transport en vervoer
Beschrijving  :Fotoansichtkaart 1913, links café (tot 1928) Barend de Roode, stoomtram halte tramwisselplaats. In het café van de Roode kon je je laten knippen en scheren door kapper Siem Zonneveld, er werd handel gedreven en er was een kruidenierswinkeltje. Eerder stond hier Herberg "De Roomolen" met doorrijstal, aan de Rijksstraatweg ter hoogte van de huidige boerderij "Halfweg". De Herberg lag halverwege de afstand tussen Haarlem en Alkmaar en daardoor destijds een gunstige plaats voor het verwisselen van de paarden van de koetsen. Zie voor informatie "Herbergen in Heemskerk...", P.J.C.M. Janssens, 1996

7. Object nr.: 13648   (13648.jpg)
Thema           : Stoomtram; Transport en vervoer
Beschrijving  :Stoomtram lijn Haarlem-Alkmaar, langs Heemskerk over de Rijksstraatweg. De halte waar de stoomtram stopte, café de Streng van Egmond, café Halfweg van Barend de Roode (vroeger de Roomolen) met wisselplaats en Café Jachtlust van Henk van Hooff. Conducteur hr. Post staat voor de tram nummer 14. Op 21 Juni 1896 werd het baanvak Haarlem-Beverwijk geopend en op 15 Februari 1897 het baanvak Beverwijk-Alkmaar.

8. Object nr.: 13649   (13649.jpg)
Thema           : Stoomtram; Transport en vervoer
Beschrijving  :Dienstregeling voor extra tram koemarkt te Almaar 1900.

9. Object nr.: 13650   (13650.jpg)
Thema           : Stoomtram; Personen en families
Beschrijving  :De tramrails wordt opgeruimd nadat in 1924 de tram zijn laatste rit had gemaakt. Knielend Jaap Schouws, Toon Kuilen, n.n. staande 1e van rechts Dirk Kloostermen, 2e Nier Burger.

10. Object nr.: 13830   (13830.jpg)
Titel              : Straten Rijksstraatweg (oost)
Straat            : Rijksstraatweg (oost)
Thema           : Horeca en ijsverkopers; Stoomtram; Transport en vervoer; Personen en families
Beschrijving  :Café Jachtlust, halte stoomtram, in 1907 overgenomen door Piet Koopman. In 1925 nieuwe eigenaar Henk van Hooff. Het pand is afgebrand in 1931. Vrouw met witte schort de Ruijter-Sinnige, in de kinderwagen Piet Koopman jr.

Voor nadere informatie zie "Herbergen in Heemskerk....", P.J.C.M. Janssens, 1996, blz. 49-51.

11. Object nr.: 13832   (13832.jpg)
Titel              : Straten Rijksstraatweg (oost)
Straat            : Rijksstraatweg (oost)
Thema           : Horeca en ijsverkopers; Stoomtram; Personen en families
Beschrijving  :Café Jachtlust van Henk van Hooff, stopplaats stoomtram. v.l.n.r. Dirk Kuil, Jan van Roon, Gerrit Zonneveld, Cor Groot, kastelein Henk van Hooff, nn. Jan Butter, Gerrit Welboren, Piet Lieshout, Aart Apeldoorn, en Han Lieshout. Café in 1931 afgebrand.

Laatste wijziging binnen getoonde foto's: 29 november 2021