Historische Kring Heemskerk     Historische Kring Heemskerk

Beeldbank Objecten Historische Kring Heemskerk
 → 
 →  [Objectnummer 5065]
 

 
 

 
 

 

Uitgebreid zoeken

Objectnummer : 5065
 
Titel : Heemskring 65
Gemaakt door : HKH
Datering : 2021-04
Beschrijving : € 5,00 voor leden, € 8,95 voor niet leden (exclusief evt. verzendkosten).
Pag 03: Tineke Spaan; Een klok met heimwee; In een Zaanse klok uit 1702, die veel onzichtbare informatie bleek te bevatten, en die ooit met hun toenmalige eigenaren regelmatig meereisde naar Kasteel Assumburg, werden afbeeldingen aangetroffen met o.a. de namen `Jean Deutz' en 'Anna Maria Boreel'.
Pag 07: Ineke Broekhuizen; Brand in het Jozefziekenhuis; Het officiële verslag van de brand, die op 23 augustus 1973 woedde in Sint Jozef- het zogenoemde noodziekenhuis.
Pag 14: Jean Roefstra; Een belangrijk deel van het kasteelterrein kon in 1943 en de jaren 1960-1965 niet door prof. dr. Renaud onderzocht worden. Tijdens het nieuwe geofysisch onderzoek van 2020 bleek zich inderdaad een grote vierkante constructie in de ondergrond te bevinden.
Pag 18: Go Stavenuiter en Gerard Castricum; Halverwege de zestiende eeuw bezit Heer Adriaen aan geestland, ‘weijdtlandt ende hooijlandt’ samen meer dan 25 ha. ‘ Zijn huijs, landt, erf en guedt, leggende tot Noortdorp daer hij wonachtig is’ stelt hij als onderpand voor een lening van 700 karolus penningen aan de kerk. Met de opbrengsten van grondbezit werd op die wijze een verkorte weg gekocht naar het hiernamaals.
Pag 23: Piet Termes; Tuindersvrouwen verenigen zich; De tuindersvrouwen staan voor de kinderen die voor en na schooltijd, samen met hun moeders op het land hielpen. Hooien, wieden, aardbeien plukken. We volgen de meisjes en hun moeders op de weg die ze insloegen naar het voorbeeld van hun vaders.
Pag 29: Jan Butter; Was getekend: Jos Stam, veelzijdig kunstenaar; Het levensverhaal van Jos Stam; Van buiten had de tekenleraar weinig weg van een kunstenaar. Althans, hij was geen type bohemien met woeste baard en verfklodders op zijn kledij. Veeleer een vriendelijke, doorsnee huisvader. Maar binnenin huisde een gedreven, veelzijdig en excellent Heemskerks kunstenaar. O.a. bekend van zijn fraaie, kolossale in 2020 herplaatste mozaďek dat ooit de voorgevel van de Sint Adelbertusulo sierde.
 
22 :
23 :
24 :
Thema object : Schriftelijk communicatiemiddel
04 : ISSN: 0923-6562
Materiaal : papier
28 :
Afmetingen : A4
25 :
26 :
 
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande object?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 03 mei 2021