Historische Kring Heemskerk     Historische Kring Heemskerk

Homepage HKH Collectie Objecten HKH Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Gereedschap Veeteelt   (in veld: Thema object)     

Aantal gevonden objecten : 13   (uit: 579)


Uitgebreid zoeken

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Objectnummer: 0159  
Schapenwolschaar
Gereedschap Veeteelt -- Schapenwolschaar             
Een schapenwolschaar in een kartonnen doos.

Voor het scheren van schapen en andere wol/vachtdragende dieren op de ouderwetse manier met de hand.

Zie ook object 1692.

Metaal;  27 x 8 cm; 
 

2. Objectnummer: 0248  
Neusring
Gereedschap Veeteelt -- Neusring             
Een permanente (het neustussenschot perforerende) neusring is alleen toegestaan bij stieren. Soms krijgt een koe of kalf een neusring met stekels om te voorkomen dat deze bij een ander dier melk drinkt. Deze ring is niet perforerend, maar klemt om het neustussenschot heen.

De stier krijgt een neusring om dit gevaarlijke dier hanteerbaar te maken voor een begeleider. De neus is een zeer gevoelig lichaamsdeel. De neusring heeft een diameter van 7 tot 12 cm afhankelijk van de grootte van de stier. Het is mogelijk dat vanuit de neusring kettingen aan de hoorns zijn bevestigd.

Bij een agressieve stier wordt wel een kort touw aan de neusring bevestigd. Als de stier zijn kop naar beneden brengt om aan te vallen, dan zal hij zelf op dat touw gaan staan en is het gevaar even geweken. In principe is de neusring niet bedoeld om de stier te leiden; dit gebeurt door middel van een touw aan het halster. Er wordt (tijdelijk) een touw aan de neusring bevestigd om te kunnen ingrijpen als de stier agressief wordt. Soms wordt een stok gebruikt met een haak die in de ring haakt.

Metaal;  7 cm; 
 

3. Objectnummer: 0250  
Koehoorn
Gereedschap Veeteelt -- Hoorn             
Oude koehoorn, deze had de boer aan zijn riem hangen met uierzalf erin voor de koeien.

Uierzalf is een gele ontsmettende zalf. Geneest en verzacht wonden en kloven, is vlieg werend en geeft een goede bescherming tegen weersinvloeden, zoals regen, wind of sterke zonnestraling.

koehoorn;  5 x 10 cm; 
 

4. Objectnummer: 1692  
Schapenwolschaar
Gereedschap Veeteelt -- Schapenwolschaar             
Drie stuks - in twee verschillende maten en modellen.

Voor het met de hand scheren van schapen en andere wol/vachtdragende dieren.


Zie ook object 0159.

Metaal;  33 x 8 cm / 26 x 8 cm; 
 

5. Objectnummer: 1707  
Hak-spanriem
Gereedschap Veeteelt             
Hak-spanriem leder. Met een hak-spanriem kan worden voorkomen dat koeien schoppen tijdens het melken of een behandeling.
Leer/Staal;  
 

6. Objectnummer: 1708  
Kluister
Gereedschap Veeteelt -- Kluister             
Enkelvoudige kluister met een zwaar gewicht eraan. Een kluister is een soort boei die om de poot van een rund of been van een paard werd aangelegd om deze in zijn/haar beweging te belemmeren. Er zijn twee verschillende enkelvoudige kluisters aanwezig.
Metaal;  50 x 15 cm / 33 x 15 cm; 
 

7. Objectnummer: 1709  
Kluister
Gereedschap Veeteelt -- Kluister             
Een meervoudige kluister is een soort boei die om de poten van een rund of benen van een paard werd aangelegd om deze in zijn beweging te belemmeren. Er zijn vier verschillende soorten kluisters aanwezig.
Metaal;  54 x 10 cm / 52 x 10 cm / 45 x 10 cm / 52 x 8 cm; 
 

8. Objectnummer: 1713  
Kluisterpen
Gereedschap Veeteelt -- Kluisterpen/kuurpen             
Metaal;  1 x 42 cm; 
 

9. Objectnummer: 2092  
Uitgiettrechter (teems)
Gereedschap Veeteelt -- Melk/trechter/teems/zeef             
Tijdens het melken van de koe werd de melk in een melkemmer opgevangen, de melk werd daarna overgegoten in de klassieke melkbus. Om morsen te voorkomen, maar meer nog om een eerste reiniging mogelijk te maken, gebruikte men de uitgiettrechter (teems) met melkzeef. De oudste modellen zijn van gemailleerd ijzer en hebben soms zeven met paardenhaar. De nieuwere zijn meestal in hetzelfde materiaal als de melkbus met een zeef van kopergaas. De brede uitgiettrechter werd op de melkbus geplaatst. In de trechter lagen onderaan n of meerdere zeven waartussen nog eens filtreerdoek of -watten werden gestoken. Op die manier bleven alle partikelen die tijdens het melken eventueel in de melkemmer waren terechtgekomen uit de melkbus.
Melk/trechter;  34 x 26 cm; 
 

10. Objectnummer: 2110  
Karnstok of karnstamper
Gereedschap Veeteelt             
De karnstok of karnstamper gebruikt bij het karnen in een stootkarn. Karnen is het proces waarbij verzuurde room in beweging wordt gebracht waardoor de vetmembraantjes in de room breken. De vetdeeltjes klonteren samen en scheiden zich af van de karnemelk. Uit het vet wordt boter bereid. Vroeger werd dit met de hand gedaan door de room urenlang met een karnstok te stampen in een stootkarn. Zie ook objectnummer 2129.
Hout;  135 cm; 
 

11. Objectnummer: 2129  
Karnstok of karnstamper
Gereedschap Veeteelt             
De karnstok of karmstamper werd gebruikt bij het karnen in een stootkarn. Karnen is het proces waarbij verzuurde room in beweging wordt gebracht waardoor de vetmembraantjes in de room breken. De vetdeeltjes klonteren samen en scheiden zich af van de karnemelk. Uit het vet wordt boter bereid. Vroeger werd dit met de hand gedaan door de room urenlang met een karnstok te stampen in een stootkarn. Zie ook objectnummer 2110.
Hout;  120 cm.; 
 

12. Objectnummer: 2133  
Gierschep
Gereedschap Veeteelt             
Hoosschep voor vloeibare mest (gier).
Hout;  105 cm; 
 

13. Objectnummer: 2247  
Zeef
Gereedschap Veeteelt -- Melk/zeef             
Metalen grove zeef van ijzervlechtwerk met handvat. De constructie van de zeef is gemaakt van dikke metalen draden die in de juiste vorm zijn gebogen. Er zitten vier uitstulpingen van draad waarmee de zeef op en neer kan bewegen. In de houder kan de zeef heen en weer gedraaid worden.
Metaal;  30 x 5 cm; 
 

 

Uitgebreid zoeken

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 24 mei 2022