Historische Kring Heemskerk     Historische Kring Heemskerk

Homepage HKH Collectie Objecten HKH Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Huishouden   (in veld: Thema object)     

Aantal gevonden objecten : 52   (uit: 579)

Getoond wordt object : 1 t/m 30


Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 2 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:

1   2       Volgende       Eind

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Objectnummer: 0087  
Blancoline stijfmiddel
Huishouden -- Stijfsel/Blancoline/stijfmiddel              [Lateinstein's Stijfselfabriek]
Stijfsel is een zetmeelproduct, veelal op basis van rijst of tarwe. Het vindt toepassing als stijf-, bind- en plakmiddel. Ook wordt het gebruikt ter verzorging van de huid.

Wit linnen werd vaak gesteven om het te beschermen tegen vuil en slijtage, ook werd het steviger en kreukte het minder snel. Bij tafellinnen en damast zijn na stijven ook de ingeweven figuren en borduursels beter te zien. Hoe fijner het linnen, hoe gemakkelijker het gesteven kan worden.

Stijfsel wordt gemaakt door een hoeveelheid stijfselvlokken te mengen in kokend water waardoor een pap ontstaat. Door droog textiel in een stijfseloplossing te spoelen, vormt zich een laagje dat zorgt voor versteviging en bescherming van de vezels, ook kunnen kleuren opleven. Naargelang het strijkproces zorgt het voor soepeler of juist stijver textiel. De sterkte van de stijfseloplossing hangt af van de toepassing. Zo worden mutsen gedragen bij een klederdracht anders gesteven dan zakdoeken.

Stijven van wasgoed gebeurt als het met stijfsel behandelde textiel wordt gestreken terwijl het nog vochtig is. Bij strijken na droging wordt het met stijfsel behandelde wasgoed extra soepel en zacht. Strijken gaat na behandeling gemakkelijker: het strijkijzer glijdt vlotter over het textiel. Bij de volgende wasbeurt lost het stijfsel op; hierdoor laat ook het vuil sneller los.

Stijfmiddel / papier;  14 x 7 x 4 cm; 
 

2. Objectnummer: 0088  
SB kristalstijfsel
Huishouden -- Stijfsel/SB/Kristalstijfsel              [De Bijenkorf]
Stijfsel is een zetmeelproduct, veelal op basis van rijst of tarwe. Het vindt toepassing als stijf-, bind- en plakmiddel. Ook wordt het gebruikt ter verzorging van de huid.

Voor meer informatie over stijfsel zie ook object 0087.

Stijfsel / papier;  12 x 6 x 6 cm; 
 

3. Objectnummer: 0090  
Sunlight Zeep
Huishouden -- Zeep/Sunlight             
Zeep is een schoonmaakmiddel dat in combinatie met water een vetoplossende werking heeft. Het ontstaat door verzeping van een vet met loog. Ook is het mogelijk om zeep van een vetzuur met loog te maken. Toiletzeep van een normale, alledaagse kwaliteit wordt meestal gemaakt van rundvet, olijfolie, palmolie, palmpitolie of kokosolie. Voor de exclusievere soorten zeep wordt soms gebruikgemaakt van exotische oliŽn en vetten.

Behalve zeep bevatten zeeptabletten in de meeste gevallen ook hulpstoffen zoals plantaardige of synthetische geurstoffen en kleurstoffen.

Lever Brothers opende in 1907 te Schiedam een verkoopkantoor om de Sunlight zeep op de Nederlandse markt te brengen, het bedrijf wilde ook een eigen fabriek in Nederland vestigen. Daartoe werd in 1909 een stuk grond te Vlaardingen gekocht.

In 1930 ging Lever Brothers met Margarine Unie samen en vormde Unilever.

Zeep / papier;  15 x 5 x 3 cm; 
 

4. Objectnummer: 0091  
Sunlight Zeep
Huishouden -- Zeep/Sunlight             
Zeep is een schoonmaakmiddel dat in combinatie met water een vetoplossende werking heeft.

Voor meer informatie over Sunlight zeep zie ook object 0090.

Zeep / papier;  15 x 6 x 3 cm; 
 

5. Objectnummer: 0099  
Comfort
Huishouden             
Comfort opgegraven in 1900 door familie Snijders
Geglazuurd aardewerk;  26 cm.; 
 

6. Objectnummer: 0107  
Linex stijfsel
Huishouden -- Stijfsel/Linex             
Stijfsel is een zetmeelproduct, veelal op basis van rijst of tarwe. Het vindt toepassing als stijf-, bind- en plakmiddel. Ook wordt het gebruikt ter verzorging van de huid.

Voor meer informatie over stijfsel zie ook object 0087.

Stijfsel / papier;  14 x 6 x 4 cm; 
 

7. Objectnummer: 0109  
SB Kristalstijfsel
Huishouden -- Stijfsel/Kristalstijfsel/SB              [Nederlandsch Fabrikaat SB]
Stijfsel is een zetmeelproduct, veelal op basis van rijst of tarwe. Het vindt toepassing als stijf-, bind- en plakmiddel. Ook wordt het gebruikt ter verzorging van de huid.

Voor meer informatie over stijfsel zie ook object 0087.

Stijfsel / karton;  12 x 6 x 6 cm; 
 

8. Objectnummer: 0127  
Petroleumstel
Huishouden -- Petroleumstel             
1 Pits geŽmailleerd wit petroleumstel zonder grondplaat. Het is een kooktoestel dat als brandstof petroleum gebruikt. Met de komst van stadsgas, butagas en later aardgas is deze wijze van koken praktisch geheel verdwenen. Een petroleumstel is bij uitstek geschikt voor het laten sudderen van onder andere stoofvlees en stoofperen
Metaal / glas / katoen;  ō 22 x 22 cm; 
 

9. Objectnummer: 0128  
Petroleumstel
Huishouden -- Petroleumstel             
1 Pits geŽmailleerd rood petroleumstel met grondplaat. Het is een kooktoestel dat als brandstof petroleum gebruikt. Met de komst van stadsgas, butagas en later aardgas is deze wijze van koken praktisch geheel verdwenen. Een petroleumstel is bij uitstek geschikt voor het laten sudderen van onder andere stoofvlees en stoofperen
Metaal / glas / katoen;  ō 19 x 22 cm / grondplaat ō 22 cm; 
 

10. Objectnummer: 0180  
Oliespuitje
Gereedschap Overig; Huishouden -- Spuitje/olie             
Draai het dopje eraf en je kan het bolle gedeelte vullen met olie.
Metaal;  5 x 7 cm; 
 

11. Objectnummer: 0226  
Vleesmolen
Huishouden -- Gehaktmolen/vleesmolen             
Een gehaktmolen of vleesmolen is een culinair gereedschap gebruikt voor het malen van vlees.

Er bestaan verschillende modellen van het apparaat. Afhankelijk van de noodzaak gebruikt men modellen van verschillende grootte, en als aandrijving handmatig of elektrisch.

Bij de meeste gehaktmolens wordt het vlees bij het snijden door kleine openingen geduwd, dit heet extruderen. Het product dat hieruit komt wordt gehakt genoemd.

Metaal / hout;  28 x 20 cm; 
 

12. Objectnummer: 0234  
Rieten mandje
Huishouden -- Mandje             
Een rieten mandje om koopwaar of sieraden in te doen.
Pitriet;  24 x 15 x 13 cm; 
 

13. Objectnummer: 0245  
Aardappel/stamppotstamper stamper
Huishouden -- Aardappel/stamper/stamppot             
De aardappelstamper of stamppotstamper is een keukengereedschap dat gebruikt wordt in de bereiding van onder andere stamppot. De stamper bestaat uit een lange steel met een handvat van hout, waaraan het stampgedeelte, gemaakt van metaal, is bevestigd, dat bedoeld is om de gekookte aardappelen fijn te stampen en te vermengen met groenten.
Metaal / hout;  36.5 x11.5 x 8 cm; 
 

14. Objectnummer: 0255  
Geldbuidel
Huishouden           (1940)   
Deze geldbuidel of "Buul"werd door J.W. Neuteboom tot in de veertiger jaren gebruikt bij het wekelijks ophalen van huren van de door hem voor derden beheerde woningen. Daar de huren nooit meer dan 5 gulden per week bedroegen werd altijd met muntgeld betaald. Een orgeldraaier in IJmuiden betaalde trouw maar in losse centen !
Leer;  15 x 10 cm; 
 

15. Objectnummer: 1381  
Tulband bakvorm
Huishouden -- Bakkerij/bakblik/bakvorm             
Tulbandvorm om een tulband in te bakken. De tulbandvorm heeft een buis in het midden van Tulbandvorm om daarin een tulband in te bakken. De tulbandvorm heeft een buis in het midden van de bakvorm.. Dit zorgt voor extra warmte in het midden van de cake en biedt tevens een extra oppervlak voor het rijzen van het deeg tijdens het bakken.
Metaal;  ō 21 cm; 
 

16. Objectnummer: 1417  
Petroleumstel
Huishouden -- Petroleum/koken             
Dit 4 pits donkergroen gietijzeren petroleumstel of oliestel is een kooktoestel dat als brandstof petroleum gebruikt. Het toestel bestaat uit een geŽmailleerd reservoir voor de petroleum, waarin vier katoenen lonten hangen. Het reservoir is afgedekt met een geŽmailleerde plaat met vier langwerpige gleuven, waar de lonten doorheen gaan en draaiinrichtingen voor de kousjes.
Bovenop het reservoir is een groen geŽmailleerd opzetstuk geplaatst waarop de pan of ketel kan worden gezet. In de zijkant van het opzetstuk zit een met glas afgedekt kijkgat, waardoor naar de hoogte van de vlam gekeken kan worden.

Metaal / glas / katoen;  ō 35 x 25 cm; 
 

17. Objectnummer: 1429  
Naaimachine
Huishouden -- Naaimachine             
Een huishoudelijke naaimachine maakt gebruik van twee draden garens, in tegenstelling tot naaien met de hand, dat over het algemeen met ťťn draad gebeurt. Een van de beide draden is gewonden op een spoeltje, dat los in een houder - het zogeheten schuitje - onder de stof ligt. De andere draad loopt vanaf het garenklosje boven op de naaimachine via een draadgever naar de naald. Het oog van de naald zit dicht bij de punt. De naald maakt een op en neer gaande beweging. Gaat de naald omlaag, dan gaat ook de draadgever omlaag, zodat de draad niet of nauwelijks van het klosje wordt afgewikkeld. De draad gaat door de stof heen en vormt daar een lusje. Een ingenieus mechaniek pakt deze lus op en trekt hem om het spoeltje heen. Bij de elektrische naaimachine blijft het spoeltje zelf op dezelfde plaats, bij de handnaaimachine bevindt het spoeltje zich in een schuitje dat door de lus wordt gestoken. Als de naald weer omhoog komt, gaat ook de draadgever omhoog, zodat de draad strak wordt getrokken en de naad bij elkaar wordt gehouden.

Het mechaniek rond het spoeltje is het kwetsbaarst. Er kunnen te lange lussen ontstaan die uit de genaaide stof steken, of er kan draadbreuk optreden.

Een naaimachine is steeds voorzien van een mechaniek om de draad op het spoeltje te winden. Over het algemeen wordt voor beide draden dezelfde kleur garen gebruikt

Metaal / hout;  47 x 25 x 32 cm koffer; 
 

18. Objectnummer: 1629  
Sunlight Zeep
Huishouden -- Zeep/Sunlight             
Zeep is een schoonmaakmiddel dat in combinatie met water een vetoplossende werking heeft.

Voor meer informatie over Sunlight zeep zie ook object 0090.

.

Zeep / papier;  16 x 6 x 3 cm; 
 

19. Objectnummer: 1632  
Appretine - stijfselpreparaat
Huishouden -- Stijfsel/Appretine             
Stijfsel is een zetmeelproduct, veelal op basis van rijst of tarwe. Het vindt toepassing als stijf-, bind- en plakmiddel. Ook wordt het gebruikt ter verzorging van de huid.

Voor meer informatie over stijfsel zie ook object 0087.

Stijfsel / papier;  14 x 7 x 4 cm; 
 

20. Objectnummer: 1633  
SB Parelglansstijfsel
Huishouden -- Stijfsel/Parelglansstijfsel             
Stijfsel is een zetmeelproduct, veelal op basis van rijst of tarwe. Het vindt toepassing als stijf-, bind- en plakmiddel. Ook wordt het gebruikt ter verzorging van de huid.

Voor meer informatie over stijfsel zie ook object 0087.

Stijfsel / papier;  12 x 7 x 4 cm; 
 

21. Objectnummer: 1711  
Veer unster / weeghaak
Gereedschap Overig; Huishouden -- Weegschaal/unster             
Een veer unster of weeghaak is een haak waaraan een te wegen massa gehangen wordt.

Een veer unster bestaat uit een verticale behuizing met schaalverdeling, waarin zich een stalen veer bevindt. Het huis van een veerunster is meestal gemaakt van koper of messing. Aan de onderkant bevindt zich een haak, waaraan men bijvoorbeeld een jutezak kan ophangen en aan de bovenkant bevindt zich een oog, waaraan men het geheel op kan tillen.

Metaal;  18x3 cm.; 
 

22. Objectnummer: 1717  
Castella zelfwerkend wasmiddel
Huishouden -- Zeep/Castella             
Castella zelfwerkend wasmiddel van de firma Dobbelman. Vervaardigd van 1934 tot 1953.

In 1934 ontstond het zeepmerk Castella, een naam die refereerde aan het ingrediŽnt (Spaanse) olijfolie.Voorts werd de bedrijfsnaam "Dobbelmann" veranderd in "Dobbelman". Naast huishoudzeep werd ook scheerzeep onder de merknaam Castella verkocht.

Karton;  17 x 9 x 3 cm; 
 

23. Objectnummer: 1722  
SB Kristalstijfsel
Huishouden -- Stijfsel/SB Kristalstijfsel             
Stijfsel is een zetmeelproduct, veelal op basis van rijst of tarwe. Het vindt toepassing als stijf-, bind- en plakmiddel. Ook wordt het gebruikt ter verzorging van de huid.

Voor meer informatie over stijfsel zie ook object 0087.

Stijfsel / papier;  12 x 6 x 6 cm; 
 

24. Objectnummer: 1723  
Aurora Huishoudstijfsel
Huishouden -- Stijfsel/Aurora              [N.V Latenstein's Stijfselfabriek, Koog aan de Zaan]
Stijfsel is een zetmeelproduct, veelal op basis van rijst of tarwe. Het vindt toepassing als stijf-, bind- en plakmiddel. Ook wordt het gebruikt ter verzorging van de huid.

Voor meer informatie over stijfsel zie ook object 0087.

Stijfsel / papier;  14 x 7 x 4 cm; 
 

25. Objectnummer: 1724  
Sterivite
Huishouden -- Steriel/inmaak             
Sterivite, een steriliseerapparaat zonder ketel met een inmaakboekje.
Metaal/kunststof/papier/karton;  20 x 16 x 5 cm; 
 

26. Objectnummer: 1725  
Snijbonenmolen
Huishouden -- Snijbonenmolen/molen/snijboon             
Een snijbonenmolen is een voorwerp uit de keuken dat wordt gebruikt om snijbonen en pronkbonen in smalle reepjes te snijden.

Klem de molen aan de tafel of plank aan de muur en doe snijbonen door de openingen naast het draaimechanisme.

Metaal / hout;  ō 14 x 23; 
 

27. Objectnummer: 1726  
Weckpot met rubber ring en metalen beugel.
Huishouden -- Weckpot/pot/glas             
De pot wordt in een waterbad, gewoonlijk in een weckketel, verwarmd en gesteriliseerd. De uitzettende lucht in de pot kan ontsnappen, waarbij de beugel voorkomt dat het deksel en de ring verschuiven. Bij het afkoelen zorgt de rubber ring voor een luchtdichte sluiting en wordt het deksel door de atmosferische druk op de pot gedrukt. De beugel is dan niet meer nodig en de inhoud kan jarenlang worden bewaard.

De fles of pot kan worden opengemaakt door aan het lipje van de weckring te trekken. Daardoor wordt de onderdruk verbroken die het deksel stevig op de pot houdt. Als er bij het openen geen sprake blijkt te zijn van onderdruk, is de inhoud niet te vertrouwen.

Glas / rubber / metaal;  ō 10 x 15 cm; 
 

28. Objectnummer: 1727  
Petroleumkan 3 liter
Huishouden -- Petroleumkan             
Petroleumkan groen geŽmailleerd met witte letters "Petroleum - 3L." Kan heeft schenktuit, oor en draaghengsel. Gebruikt toen petroleum nog langs huizen werd verkocht. Het werd gebruikt als brandstof voor het petroleumstel of oliestel. Dit waren kooktoestellen van vroeger. Met de komst van stadsgas, butagas en later aardgas is deze wijze van koken praktisch geheel verdwenen.
Metaal / emaille;  ō 18 x 28 cm; 
 

29. Objectnummer: 1729  
Strijkijzer, elektrisch
Huishouden -- Strijkijzer/huishouden             
Dit strijkijzer heeft een handvat van hout en heeft een bakeliet aansluiting voor de elektriciteitskabel.

Een strijkijzer of strijkbout is een huishoudelijk gereedschap dat gebruikt wordt om textiel door middel van warmte glad te strijken na het drogen. Het strijken heeft niet alleen een functie voor het mooi maken van textiel, maar het bevordert ook de hygiŽne, doordat bacteriŽn door de hitte gedood worden. Dit is bijvoorbeeld zinvol voor zakdoeken, theedoeken en handdoeken.

Hout / metaal / kunststof;  23 x 10.5 x 15 cm; 
 

30. Objectnummer: 1730  
Trechter, geemailleerd
Huishouden -- Trechter/emaille             
Deze grijs gewolkte trechter is een taps toelopende constructie, die gewoonlijk gebruikt wordt om vloeistoffen of gebroken of korrelige vaste stoffen te storten of te geleiden. De emaillelaag heeft verschillende bruikbare eigenschappen: email is zeer glad (hygiŽnisch), het is erg hard, onbrandbaar en duurzaam, het is zeer goed bestand tegen inwerking van chemische stoffen en tegen verkleuring (hoge kleurvastheid). Metaal wordt door de emaillelaag tegen corrosie beschermd.
Metaal / emaille;  ō 10 x 12 cm; 
 

 

Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 2 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:

1   2       Volgende       Eind

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 22 november 2022