Ezels en Heemskerk

In de maand maart staat in de vitrine van het Gemeentehuis van Heemskerk een verzameling Ezeltjes. Samengesteld door Lies en Daryl Barker in samenwerking met de Historische Kring Heemskerk en ‘De groene Ezel’.

Lies Barker kwam eind jaren ’70 in Heemskerk wonen en ontdekte dat ze een ‘ezel’ was geworden! Kort daarna ging ze op vakantie naar haar vorige werkland, Kameroen, en ging met haar tegenwoordige man Daryl Barker (die daar werkte voor de FAO van de VN) op visite naar Tsjaad. Daar werden ze van harte welkom geheten door het gebalk van ezels in een klein dorp bij Lere. Daar kochten ze een ezeltje als aandenken en zo zijn ze voor de grap ezeltjes gaan kopen als aandenken van reizen en bezoeken. En door dat reizen in verschillende landen groeide de verzameling.
Dit vormt het eerste deel van de verzameling, die u kunt zien in het gemeentehuis van Heemskerk.
Daryl Barker ging vroeg met pensioen en is 25 jaar geleden lid geworden van ‘De Groene Ezel’ (Vereniging Kringloopwinkel Heemskerk) Ook daar verzamelde hij met medewerkers ezeltjes. Dat is het tweede deel van de verzameling in de vitrine. Het derde deel komt uit een geschonken verzameling ezeltjes aan de HKH, die in een vitrine staan in het Historisch huis van de HKH in de Mariaschool.

En zo vult de vitrine zich met een brede verzameling ezeltjes, trotse, soms komische beesten. waar de Heemskerker mee geassocieerd wordt.
Het geheel wordt aangevuld met informatie over ’De Groene Ezel’ en twee verhalen vanuit de HKH over de mogelijke oorsprong van de naam ‘Ezel’ voor de Heemskerker. Maar dat zijn verhalen met een vraagteken!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search