Huis van Hilde viert verjaardag met Vikingenspektakel

Op zondag 22 oktober 2017 viert Hilde voor de tweede keer haar verjaardag. Dit jaar is er een Vikingenspektakel in en voor Huis van Hilde.

Op de historische markt stallen Vikingen hun waar uit en demonstreren ze ambachten zoals smeden, tin gieten en spinnen. Bezoekers wanen zich in de vroege middeleeuwen en leren o.a. vuur maken, armbandjes weven of vechten als een Viking. Er zijn voorstellingen en er klinkt muziek. In de tentoonstelling ‘Van Viking tot Graaf van Holland’ zijn de onlangs in Bakkum opgegraven munten te zien, het bewijs van de aanwezigheid van Vikingen in de regio. En wie jarig is trakteert; Hilde zorgt voor taart en een cadeautje.

Het is dit jaar eigenlijk dubbel feest voor Huis van Hilde in Castricum. Werd in augustus de 100.000ste bezoeker ontvangen in het archeologiecentrum, in het najaar wordt traditiegetrouw Hildes Verjaardag gevierd. Dat gebeurt dit jaar met een Vikingenspektakel in en rond het gebouw. Jaap Bond, gedeputeerde Economische Zaken en Sponsoring van de provincie Noord-Holland, zal om 11.00 uur het startsein geven voor het publieksspektakel. En dan is het aan de Vikingen om een dag lang het plein over te nemen. Ze verhandelen hun koopwaar en demonstreren ambachten zoals smeden, tin gieten, spinnen, vilten en leer bewerken. Bezoekers kunnen van alles uitproberen en kinderen kunnen leren vechten als een Viking, vinger weven of vuur maken. Er zijn voorstellingen, verteltheater en muziek, en op het terras zijn middeleeuwse happen verkrijgbaar.

Natuurlijk is er taart, en kinderen krijgen een cadeautje (zolang de voorraad strekt). De provincie Noord-Holland is hoofdsponsor van het festival, de gemeente Castricum draagt bij aan het evenement.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search