Nicolaas Henneman

de plaquette

Op 26 juni 2020 werd werd aan het bekende ‘bloesemlaantje’, dat recent officieel de straatnaam ‘Nicolaas Hennemanpad’ ontving, door Wethouder Schoorl een plaquette onthuld gewijd aan de naamgever van dit pad.
Bij de onthullingsplechtigheid was ook betrokken een schilderij dat de heer Jan Jacob Henneman, achterneef van Nicolaas, zelf ooit van zijn oud-oom maakte en dat thans in het bezit is van de Historische Kring Heemskerk.  Tijdens de onthullingsplechtigheid werd een kopie overhandigd door de voorzitter van ’t Hofland aan Henk Engel van de HKH.

Het schilderij

De organisatie en initiatief tot vereeuwiging van de nagedachtenis ging uit van genoemd  Genootschap ’t Hofland’, een Heemskerks genootschap van kunstenaars, die eerder bijvoorbeeld ook het initiatief nam tot de plaatsing van een plaquette met gegevens over het verblijf van de schrijver/schilder Lucebert in Heemskerk.

Meer lezen over Nicolaas Henneman? In de Heemskring 3 van april 1990 is een uitgebreid artikel opgenomen over deze Heemskerker die wereldbekendheid genoot als assistent van de Engelse geleerde William Henry Fox Talbot, en als zodanig een werkzaam aandeel had in de experimenten die uiteindelijk resulteerden in de uitvinding van de fotografie. Hij was ook de eerste ‘hoffotograaf’ ter wereld!
Het artikel kan worden nagelezen in de artikelenbeeldbank van de HKH.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search