Ontginningssporen Heemskerk

Je ziet ze pas als je ’t weet, maar…  wat zie je dan?

De Historische Kring Heemskerk organiseert dinsdagavond 26 maart 2024 de lezing ‘Ontginningssporen Heemskerk’ met Gerard Castricum. Gerard neemt u mee naar het jaar 993. Een edelman, Sicco, schonk grond aan de Abdij van Egmond. De monniken wisten wel hoe ze moesten omgaan met een natte wildernis.

De monniken waren geschoold. Ze konden lezen en rekenen. De spade werd in de grond gestoken. De Graven groeven niet. Het gewone volk volgde de richtlijnen van dat wat de monniken een noodzaak vonden. Heemskerk begon te ontstaan als een agrarisch dorp. Nauwelijks tien eeuwen.

Wat ontdekten Go Stavenuiter en Gerard Castricum in de afgelopen 10 jaren. Vonden zij sporen van dat noeste spitwerk? Hoe zag dat eruit op de kaart van bijna 200 jaar geleden, op die van  70 jaar geleden en op die van nu? Gerard wil die gezamenlijke ontdekking van de ontginningssporen, in nagedachtenis aan Go, graag aan u vertellen.

Locatie: De lezing wordt gehouden in de kapel van het voormalige rusthuis aan de Kerklaan. De deur is open om 19:15 uur. De lezing duurt van 19.30 uur tot circa 21.00 uur inclusief pauze.

U moet zich opgeven voor deze lezing. Er kunnen maximaal 50 mensen aanwezig zijn.

Opgeven kan via: secretaris@historischekringheemskerk.nl

Entree is gratis. Wel betaalt u voor de koffie en is een vrijwillige extra bijdrage natuurlijk altijd welkom.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search