Open monumentendagen 2022

Het Regionaal Comité Open Monumentendag Kennemerland organiseert voor de regio de openstelling van een aantal monumenten die een bezoek waard zijn.
Van deze objecten die liggen in de Gemeenten Bergen, Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Heiloo en Uitgeest is een fraaie gids samengesteld voor de jaren 2021 tot en met 2023.
Bij de gids die in de Gemeentehuizen, buurthuizen en verenigingen gratis verkrijgbaar is, wordt jaarlijks een kaart gevoegd waarop de ligging en openingstijden zijn aangegeven.

Het thema van dit jaar is ‘Duurzaamheid’. In Heemskerk hebben veel monumenten een andere bestemmingen gekregen, bijvoorbeeld Chateau Marquette wordt nu uitgebaat als restaurant en verhuur van zalen voor feesten en partijen. Slot Assumburg heeft nu een bestemming als Stay Okay en het fort bij Veldhuis herbergt thans de Aircraft Recovery Group met ook een museale functie. De beide monumentale kerken de Protestantse kerk en de St. Laurentius  zijn nog steeds in gebruik voor de religieuze eredienst.

Een bijzondere manier van verduurzamen is gebeurd bij de aanleg van de kasteeltuin. Dit naar een ontwerp van de pronktuin van Deutz van zo’n  driehonderd jaar geleden. De situatie voor de aanleg in deze tijd was ronduit slecht, onder andere door vuilstort op de plek van de voormalige hof- of spiegelvijver. Gelukkig kon deze plek na enige vertraging worden gesaneerd en kon er begonnen worden met de aanleg. Er kwam niet alleen de kasteeltuin, maar ook een boomgaard met oude fruitrassen. Ook een rozentuin en groente-kruidentuin gevuld met ‘ouderwetse’ rozen-, groente en kruidenrassen maken onderdeel uit van deze tuin. De eerste tuin was alleen voor de elite. De huidige tuin is er voor iedereen.

Zie ook de speciale pagina over Open Monumentendag in deze website.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search