Marquette, gezien vanuit het rondeel

Marquette, gezien vanuit het rondeel

Kasteel Marquette, Het Huis tot Heemskerk stamt uit de periode rond 1250. Het rondeel maakte deel uit van een lange keten van kastelen waarschijnlijk ter verdediging tegen de West-Friezen. Het werd bewoond door de Heren van Heemskerk.  De Heren van Heemskerk raakten regelmatig in conflict met naburige Heren en met de boerenbevolking.

In 1358 werd het Slot Heemskerk belegerd door Dirk van Polanen. Na elf weken moest Wouter van Heemskerk capituleren. In 1380 kreeg de familie het slot terug, maar zonder de heerlijke rechten. In 1426 werd het slot geplunderd door Kennemer boeren onder leiding van Willem Nagel.

Marquette Z-O zijde

Marquette Z-O zijde

Later in de 15e eeuw kwam het goed in bezit van de Heren van Assendelft. In 1610 kwam het kasteel in bezit van Daniel de Hertaing, heer van Marquette (Henegouwen), die gehuwd was met Eleonora de Hennin, de zuster van wijlen de Graaf van Bossu. Hij kreeg toestemming de naam Marquette aan het bezit te geven. In de loop der tijd onderging het slot door afbreken en aanbouwen door de verschillende eigenaren de nodige gedaanteverwisselingen.

In o.a. 1742 (zie datum boven de voordeur) en 1828 werd het kasteel ingrijpend veranderd en kreeg het zijn huidige gedaante.

Een groot deel van het bijzonder waardevolle interieur van Slot Assumburg is eind 19e eeuw overgebracht naar

Oude ansichtkaart Marquette

Oude ansichtkaart Marquette

Marquette, waar het nog steeds is te bewonderen. In de Tweede Wereldoorlog werd kasteel Marquette door de Duitse bezetting gebruikt als weerstation. Het kasteel werd een paar keer beschoten door de geallieerden, waarbij het dak flink beschadigd werd. De laatste eigenaar, Jonkheer Gevers van Marquette, verkocht het landgoed in 1980 waarna het door de nieuwe eigenaren werd gerestaureerd en geschikt gemaakt als conferentieoord. In deze periode werd op het landgoed ook een hotel gebouwd. Daarna is het kasteel door diverse eigenaren nog ingrijpend gerestaureerd. Dit was om verder verval van het kasteel en het landgoed tegen te gaan.

Sinds de restauratie is het kasteel bekend als “Château Marquette” en in gebruik als restaurant, congrescentrum en

De boerderij die werd verbouwd tot hotel

De boerderij die werd verbouwd tot hotel

hotel. Het hotel zelf bevindt zich in een oude boerderij (uitgebreid en gemoderniseerd) op het landgoed nabij het kasteel. Het hotel is een honderd meter van het kasteel gebouwd omdat men de authenticiteit van het kasteel niet wilde aantasten.

Het landgoed zelf is vrij toegankelijk en wordt gezien als een oase van rust in het moderne drukke Heemskerk. Vooral de imposante oprijlaan met de bomen daarlangs en het koetshuis zijn een bezoek waard.
Het landgoed buiten het kasteel is uiteindelijk verkocht aan de Provincie Noord Holland die het in beheer gegeven heeft aan het PWN.

Meer weten:
‘Marquette, ‘t Huys te Heemskerck in zijn historisch decor’, ter inzage in de bibliotheek van de HKH.
Informatie en afspraken voor rondleidingen kunt u telefonisch verkrijgen op 0251-235827.

 

© Copyright HKH 2011-2013-2020

Start typing and press Enter to search