Puzzel Oudt Haerlem deels ontraadseld

“Eerste resultaten geofysisch onderzoek kasteelterrein Oud Haerlem bekend: dit is uniek in Nederland!”

Een onderzoeksteam bestaande uit: Jean Roefstra (historisch archeoloog), Rob Gruben (bouwhistoricus), Nancy de Jong-Lambregts (archeoloog, geofysische interpretatie) en Ferry van den Oever (geofysicus) heeft in mei en juni voor de gemeente Heemskerk een veldonderzoek op het kasteelterrein van Oud Haerlem uitgevoerd. Het ondergrondse kasteelterrein werd gescand en opgemeten. De eerste resultaten zijn sensationeel.

Uit de tijd waarin nog alleen ronde kastelen werden gebouwd, werd ontdekt dat onder de grond zich nog een vierkant kasteel bevindt van de enorme grootte van ca 45 x 45 meter.

Op de foto is van de meetresultaten door A. van Dongen en Jean Roefstra een eerste hypothese opgesteld van hoe de thans bekende archeologische bevindingen zich ten opzichte van elkaar verhouden.

Daarbij wordt vermeld : “We zitten nog niet eens op de helft van het onderzoek. De komende maanden voeren we meer metingen uit. Daarna is het tijd om de metingen te interpreteren en alle resultaten te verwerken. Het hele terrein is een grote tijdscapsule. Ik ben benieuwd welke bijzondere vondsten wij nog meer gaan aantreffen”.

Op Youtube is een filmpje te zien waarin Wethouder Schoorl en het onderzoeksteam meer vertellen over het grote nieuws.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search